Sami Jauhojärvi ja alueen hiihtojuniorit kohtasivat eilen Lahden Urheilukeskuksessa

22.11.2017Lahden urheilukeskuksen täytti eilen lukuisat alueen nuoret hiihtolupaukset. Olympiavoittaja Sami Jauhojärvi kertoi alueen lumilajien junioreille urastaan ja suhteestaan puhtaaseen urheiluun sekä reiluun peliin.

Mukana keskustelussa oli myös Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n testauspäällikkö Katja Huotari, joka kertoi antidopingtoiminnasta. Molemmat olivat yksimielisiä, maastohiihdossa on mahdollista päästä maailman huipulle puhtaasti.

 

Olympiavoittajalla oli myös yksi tärkeä neuvo niin juniorihiihtäjille kuin heidän vanhemmilleen.

Kaikista urheilijoista ei tule huippu-urheilijoita. Älkää kuitenkaan koskaan jättäkö liikuntaa ja urheilua. Se on varma eläkevakuutus. Vanhemmat, teidän roolinne on tukea ja kannustaa lasta ja nuorta liikunnan pariin. Se on elinikäinen lahja, jonka arvo ei voi rahassa mitata, Jauhojärvi sanoo.

 

Samassa tilaisuudessa Lahden hiihtomuseolle luovutettiin Jättiläislumipallo

 

MM-kilpailuissa mitalistit kirjoittavat nimikirjoituksensa FISin ja SUEKin lahjoittaman jättiläislumipallon kylkeen. Tempauksen takana oli urheilijoiden vetoomus puhtaan urheilun sekä reilun pelin puolesta.

 

Pallon luovutti hiihtomuseolle FISin Sarah Fussek ja SUEKin pääsihteeri Harri Syväsalmi ja sen vastaanottivat Lahden hiihtomuseon tutkija Suvi Kuisma ja Lahden Liikunnan ja kulttuurin vastuualuejohtaja Tommi Lanki.

 

Yhteistyö SUEKin, kilpailujärjestäjän ja FISin kanssa oli upeaa. Emme ainoastaan tehneet uutta hiihtourheilun perintöä vaan koko antidopingtoiminta kansainvälisesti sai uusia toimintamalleja. Tämän upean yhteistyön merkkinä haluamme lahjoittaa alueen urheilijoille juomavyöt. Samanlaiset vyöt saivat myös MM-hiihtoihin osallistuneet huippu-urheilijat. Luovutamme Lahden kaupungille ja hiihtomuseolle tämän mitalistien signeeraaman pallon, muistoksi kisoista, Fussek sanoi.

 

On hienoa, että tämä arvokas pallo ja sen myötä urheilijoiden upea kannanotto puhtaan urheilun ja reilun pelin puolesta jää tänne Lahteen. Tämä stadionin kupeessa oleva hiihtomuseo on tälle loistava paikka. Toivon, että juniorit löytävät pallosta esikuvansa nimen ja yhdessä Jauhojärven oppien kanssa, nämä lisäävät motivaatiota urheilla. Saamme nauttia upeista ja reiluista urheilusuorituksista vielä pitkään, Syväsalmi sanoi.

 

Pallon vastaanottaminen on suuri ilo ja kunnia Lahden kaupungille ja Hiihtomuseolle. Tulevaisuudessa palloa tullaan esittelemään museon näyttelyissä. Hiihtomuseo tekee mielellään yhteistyötä alueen seuratoimijoiden sekä lasten ja nuorten kanssa. Museolta löytyy suomalaista hiihtolajien historiaa vuosikymmenien varrelta ja mahdollisuutta myös päästä toimimaan itse aktiivisesti. Perheet sekä lapset isovanhempineen on yksi pääkävijäryhmistä Hiihtomuseolla, Lahden hiihtomuseon tutkija Suvi Kuisma sanoi

 

SUEK, Hiihtomuseon ja Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilun järjestämässä tilaisuudessa kuultiin myös yksi Lahden kaupungin lahja. Alle 18-vuotiaat pääsevät ensi vuoden alusta lähtien Lahden museoihin kuten Hiihtomuseoon ilmaiseksi.

 

Lisätietoja: Susanna Sokka

SUEK – viestintäpäällikkö

puh. 040 740 7477

 

Kustaa Ylitalo

PHLU - Seurakehittäjä

puh. 040 8390 446