Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen avasi Lahden Seurafoorumin

4.5.2018

FC Lahden Tomi Honkanen ja Kiekkoreippaan Jussi-Matti Salmela esittelevät ryhmätyönä syntyneitä seurayhteistyön mahdollisuuksia
FC Lahden Tomi Honkanen ja Kiekkoreippaan Jussi-Matti Salmela esittelevät ryhmätyönä syntyneitä seurayhteistyön mahdollisuuksia
Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen korosti foorumin avauspuheessa yhdessä tekemisen tärkeyttä.
Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen korosti foorumin avauspuheessa yhdessä tekemisen tärkeyttä.
Lahden Uimaseuran tuore toiminnanjohtaja esitteli ryhmätyönä syntyneitä Seurojen ja yritysten välisen yhteistyön mahdollisuuksia
Lahden Uimaseuran tuore toiminnanjohtaja esitteli ryhmätyönä syntyneitä Seurojen ja yritysten välisen yhteistyön mahdollisuuksia

Viime syksynä lahtelaisten urheiluseurojen toimesta käynnistynyt seurafoorumi sai eilen jatkoa, kun Lahden Urheilukeskukseen kokoontui viisikymmentä seuratoimijaa kahdestakymmenestä eri seurasta. Seuraväen lisäksi paikalla oli Lahden kaupungin päättäjiä ja virkamiehiä, yritysmaailman ja oppilaitosten edustajia sekä lajiliittojen työntekijöitä.

Seurafoorumi sai nimekkään alustajan, kun Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen piti foorumin avauspuheen. Salonen kuvasi puheenvuorossaan valtakunnallisia kehityssuuntia ja muistutti, että uusi Olympiakomitea on paljon muutakin kuin vain huippu-urheilun tukemiseen keskittyvä organisaatio. Olympiakomitean toiminnan keskipisteenä on nimenomaan suomalainen urheiluseuratoiminta ja sen elinvoimaisuuden varmistaminen ja vahvistaminen. Salonen korosti yhdessä tekemisen merkitystä ja totesi, että nimenomaan seurafoorumeiden kaltaisen yhteisen tekemisen kautta meillä on mahdollisuus olla ”maailman liikkuvin ja pohjoismaiden menestynein urheilukansa” kuten Olympiakomitean oma visio kuuluu.

Myös seurafoorumin osallistujien eilen vahvistamassa seurafoorumin visiossa yhdessä tekeminen nousee vahvasti esiin: ”Lahtelaiset urheiluseurat huolehtivat YHDESSÄ kaupungin, yrityselämän ja muiden toimijoiden kanssa siitä, että alueen lapsilla, nuorilla ja aikuisilla on nyt ja tulevaisuudessa mahdollisuus harrastaa liikuntaa ja urheilua monipuolisesti, HYVISSÄ OLOSUHTEISSA, innostavassa ilmapiirissä ja osaavassa ohjauksessa.”

Foorumiin oli valittu kolme teemaa, joilla seurojen yhteistä visiota viedään käytännössä eteenpäin.

  1. Seurojen ja kaupungin yhteistyö
  2. Seurojen keskinäisen yhteistyön mahdollisuudet ja kehittäminen
  3. Seurojen ja yritysmaailman yhteistyö

Foorumin visio ja valitut teemat ovat hienosti linjassa myös viime vuonna käynnistetyn Päijät-Hämeen kilpa- ja huippu-urheilustrategian ”Sport Päijät-Häme 2020” valintojen kanssa. Sport Päijät-Hämeen yksi kolmesta kärjestä on nimenomaan seurayhteistyö.

Jokaisesta teemasta kuultiin foorumissa ensin lyhyet alustukset, jonka jälkeen foorumin osallistujat jaettiin teemojen mukaisiin ryhmiin työstämään aiheita eteenpäin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu alusti seurojen ja kaupungin välisestä yhteistyöstä, jonka toimivuutta hän pitää kaupunkilaisten hyvinvoinnin näkökulmasta erittäin tärkeänä asiana. Komu julkisti myös omassa puheenvuorossaan, että Lahteen on lopultakin tulossa viidenkymmenen metrin uima-allas ja että kaupunginhallituksen on määrä vahvistaa päätös uuden vesiurheilukeskuksen rakentamisesta tulevan maanantain kokouksessaan. Lisäksi Komu kertoi, että Lahti tulee mitä

 

suurimmalla todennäköisyydellä isännöimään nuorten hiihdon MM-kisoja, jotka järjestetään tammi-helmikuussa 2019.

Seurojen ja yritysmaailman yhteistyöstä alustuksen piti Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja ja Vääksyn Lääkärikeskuksen toimitusjohtaja Tiina Wangel. Seurojen välisestä yhteistyöstä alusti Lahden Hiihtoseuran toiminnanjohtaja Erkki Raita, joka kertoi Hiihtoseuran ja Lahden Ahkeran välisestä valmennus- ja tapahtumayhteistyöstä.

Seurafoorumin primusmoottorit ja alkuperäisen ohjausryhmän jäsenet FC Kuusysin Arto Viljanen, Lahden Taitoluistelijoiden Virpi Hurri, Lahden Kalevan Nate Nurminen ja Lahden Hiihtoseuran Erkki Raita ilmoittivat siirtyvänsä foorumin toiminnassa taka-alalle ja haluavansa siirtää vetovastuun eteenpäin uusille seuroille. Eilisen seurafoorumin päätteeksi vallittiinkin foorumin ohjausryhmään uusiksi seurojen edustajiksi Lahti Basketball Junioreiden Pekka Snåre, Lahden Ratsastajien Anu Iivanainen, Lahti Ringeten Jukka Kurki, FC Kuuysin Keijo Uutela sekä Kiekkoreippaan Pekka Mantere. Seurojen lisäksi ohjausryhmässä on edustajat Lahden kaupungilta, oppilaitoksista, yritysmaailmasta sekä mediasta. Ohjausryhmän kokoonkutsujana ja sihteerinä toimii Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilun seurakehittäjä Kustaa Ylitalo. Ohjausryhmän tehtävänä on viedä foorumissa esiin nostettuja asioita eteenpäin ja valmistella seuraavaa foorumia.

Yhteisen tekemisen henki on nyt vahva ja yhteistyö seurojen, kaupungin ja yritysmaailman välillä on harpannut selvästi ison askeleen eteenpäin.

Tästä on hieno jatkaa konkreettisten tekojen ja  toimenpiteiden kautta kohti syksyn seurafoorumia!

Työryhmä:
Virpi Hurri
Nate Nurminen
Erkki Raita
Arto Viljanen
Kustaa Ylitalo

 

Lisätiedot: kustaa.ylitalo@phlu.fi, 040 8390 446