Tiedote koronaviruksen vaikutuksista Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n ja alueen urheiluseurojen toimintaan

13.3.2020

Päivitetty 13.3.2020

Tiedote koronaviruksen vaikutuksista Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n ja alueen urheiluseurojen toimintaan

Suomen hallitus on päättänyt torstaina 12.3. suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.  Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä. Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi.

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu (PHLU) noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön ja ulkoministeriön linjauksia ohjeistaessaan jäsenseurojaan ja muita alueen liikunta- ja urheilutoimijoita koronavirus covid-19 -epidemiatilanteessa.  

Tällä hetkellä PHLU suosittelee urheiluseuroja keskeyttämään ohjattujen ryhmien toiminnan ainakin maaliskuun loppuun asti sekä perumaan ottelut, näytökset, turnaukset ja muut yleisötapahtumat. Suuri osa lajiliitoista sekä alueen isoimmista urheiluseuroista on tämän jo tehnyt. On tärkeää, että seurat viestittävät jäsenistölleen muutoksista mahdollisimman pian ja selkeästi ja sopivat seuran sisällä viestintästrategiasta ja vastuista. Suosittelemme seuraamaan myös oman lajiliiton ja kunnan viestintää ja ohjeistuksia pandemiaan liittyen.

Seuroista on tullut kyselyitä, miten perittyjen toimintamaksujen kanssa tulisi tehdä nyt kun harjoitusvuoroja perutaan. Lähtökohtana seuratoiminnassa on yhteisöllisyys. Liikuntajärjestöjen esitys ja toive on, että koronan seuraukset kuitattaisiin yhdessä ja yhteisvastuullisesti. Mikäli seuran kulut eivät harjoitusten peruuntumisen takia merkittävästi vähene, on seuran toiminnan jatkuvuuden kannalta maksujen palautukset muiden kuin yksittäisten tapahtumien osalta hyvin haastavia. Tarkempaa infoa ja ohjeita aiheesta löytyy Olympiakomitean sivuilta.

Harjoitusten ollessa tauolla, seuroissa kannattaa panostaa muuhun seuran kehittämistyöhön sekä pyrkiä aktivoimaan jäsenistöä omaehtoiseen harjoitteluun ja ulkoliikunnan pariin esim. some-viestinnän kautta.

Mikäli jotkut urheiluseurojen harjoitusryhmät jatkavat edelleen toimintaansa, niin suosittelemme niissä erityistä huolellisuutta hygienian (mm. käsien pesu) osalta, välttämään osallistujien keskinäistä fyysistä kontaktia sekä pitämään vähintään metrin etäisyys osallistujien välillä. Lisäksi urheilijoita tulee ohjeistaa, että harjoituksiin ei pidä tulla, jos on minkäänlaisia flunssan oireita tai epäilys koronavirukselle altistumisesta.

PHLU:n alueen kunnista suurin osa on jo tehnyt päätöksen kunnan liikuntaryhmien laittamisesta tauolle. Liikuntapaikkojen osalta päätöksiä tehdään kunnissa parhaillaan. Lahden kaupungin kuntosalit, Sol Areena ja Isku Areena ovat suljettu toistaiseksi, mutta uimahallien allasosastot ovat auki. Lahden Liikuntapalvelut kompensoi seuroja kaupungin harjoitustilamaksuissa peruutettujen vuorojen osalta mahdollisuuksien mukaan. Harjoitusvuorojen peruutuksista ja maksujen vapautuksista kannattaa olla suoraan yhteydessä Lahden Liikuntapalveluihin. Myös muissa kunnissa kannattaa olla suoraan yhteydessä kunnan liikuntapalveluihin.

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilun omat tapahtumat ja koulutukset maaliskuulta on peruttu. Peruutetut tapahtumat pyritään järjestämään myöhemmin uudelleen tai korvaamaan ne osittain etätilaisuuksina esim. skypen välityksellä. Tapahtumiin ilmoittautuneita informoidaan vielä asiasta erikseen.

Tilanne muuttuu jatkuvasti ja päivitämme tätä ohjetta tilanteen mukaan.

 

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry