PETRI KOKI MERKITTÄVÄN ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN LIIKUNTANEUVONNAN AVULLA

Petri Jääskeläinen

Petri Jääskeläinen, 30, koki merkittävän elämäntapamuutoksen liikuntaneuvonnan avulla. Vuoden mittaisen prosessin aikana hän paransi fyysistä kuntoaan, muutti ruokailutottumuksiaan sekä näiden kautta paransi muun muassa veren rasva-arvojaan. Myös suhde liikkumiseen muuttui täysin.


Petri ohjautui liikuntaneuvontaan sairaanhoitajan kautta korkeiden kolesteroliarvojen takia marraskuussa 2021. Tarpeena oli kokonaisvaltainen elämäntapamuutos niin ravintotottumusten kuin fyysisen kunnon kannalta.


Liikuntaneuvontaprosessi kesti vuoden liikuntaneuvoja Sohvi Brandtin kanssa, asiakkaan toiveesta järjestettiin vielä yksi kontrollitapaaminen vuoden jälkeen marraskuussa 2023.  Liikuntaneuvonnassa lähdettiin liikkeelle asiakkaan toiveesta kotona tehtävästä harjoittelusta. Tapaamisilla käytiin läpi käytännössä alkuun kehonpainoliikkeitä ja myöhemmin käsipainoilla tehtäviä liikkeitä, jotka asiakas oli hankkinut kotiin innostuksen kasvaessa. Kotitreeniohjelmaa päivitettiin säännöllisesti, jotta varsinkin mielenkiinto säilyi yllä.


Suhde liikkumiseen muuttui

Petrin suhde liikkumiseen myös muuttui liikuntaneuvonnan myötä paremmaksi.

”Ennen liikuntaneuvontaa kävelin lähinnä asiointimatkoja ja silloin tällöin muita lenkkejä. Nyt kävelen enemmän kuin ennen liikuntaneuvontaa. Teen lihaskuntoharjoituksia useita kertoja viikossa. Minusta on tullut liikunnallinen, ehkä jopa urheilullinen ihminen, vaikka lapsuuden ja nuoruuden koululiikuntatunnit saivat pitkäksi aikaa minut tuntemaan itseni täysin kelvottomaksi ja kyvyttömäksi liikkujaksi. Rakastan nykyään liikuntaa sen tuoman hyvän olon ja ulkonäkö- ja terveyshyötyjen vuoksi.”


Myös ravitsemuksessa Petri teki merkittäviä muutoksia tottumuksiinsa. Petri söi ennen vain vähän kasviksia, joista suurin osa oli eineksiä.

”Nykyään syön kasviksia, kuten hedelmiä ja vihanneksia, noin 2 kg päivässä. Valmistan lähes joka päivä itselleni ruokaa vähän prosessoiduista raaka-aineista. Jätin virvoitusjuomat ja mehut lähes kokonaan pois pian liikuntaneuvonnan aloituksen jälkeen. Juon enimmäkseen maustamattomia kivennäisvesiä. Kun välillä herkuttelen, pyrin ostamaan herkkua yleensä kohtuullisia määriä ja katson tarkasti ravintoainesisältöjä.”

Liikuntaneuvonnasta Petri sai alkukipinän aktiivisempaan elämäntapaan sekä monia terveydellisiä vaikutuksia.

”Liikuntaneuvonta oli oleellinen osa merkittävän elämäntapamuutoksen käynnistämisessä. Liikuntaneuvonnan ansiosta aloin kehittää lihaskuntoani. Painan noin 20 kg vähemmän kuin ennen liikuntaneuvonnan aloitusta. Lihasmassaa ja -kuntoa minulla on paljon enemmän kuin ennen liikuntaneuvontaa. Koen fyysisen voinnin nykyään paljon paremmaksi. Verenpaine ja kolesteroliarvot tulivat kuntoon elämäntapamuutoksen ansiosta.”


Rohkeasti mukaan liikuntaneuvontaan

Petri kannustaa muitakin lähtemään rohkeasti mukaan liikuntaneuvontaan.

”Liikuntaneuvonta tuntui erittäin matalan kynnyksen toiminnalta. Liikuntaneuvonta oli asiantuntevaa ja erittäin miellyttävä kokemus. Liikuntaneuvoja auttoi minua aloittamaan lihaskuntoharjoittelun ja ymmärtämään hyvien elämäntapojen hyötyvaikutusta elämänlaatuun. Suosittelen lämpimästi palvelua muille. Pysyvät elämäntapamuutokset eivät yleensä tapahdu hetkessä, mutta jokainen muutos hyvään suuntaan auttaa.”


Teksti: Sohvi Brandt