OPPISOPIMUKSELLA LIIKUNTANEUVOJAKSI

Miikka Pentikäinen
LASB:in riveissä salibandyliigassa pelaava Miikka Pentikäinen työskenteli LITTI2 -hankkeen mahdollistamana lahtelaisseuran palkkalistoilla ja kouluttautui samalla liikuntaneuvojaksi oppisopimuksella.

Liikunnalla Tukea Työelämään LITTI2 -hanke mahdollisti Miikka Pentikäiselle työskentelyn LASB Edustus ry:lle ja opiskelun liikuntaneuvojaksi oppisopimuksella.

Hollolasta kotoisin oleva Miikka Pentikäinen, 21, asuu nykyään Lahdessa tyttöystävänsä ja koiransa kanssa.

– Salibandyä olen pelannut koko ikäni. Pelasin myös jääkiekkoa 14–15-vuotiaaksi asti, jolloin oli tehtävä lopullinen päätös, ja se kallistui salibandyn puolelle. Hetkeäkään en ole katunut. Menestystä on tullut hyvin, Pentikäinen kertoo.
Yläasteen jälkeen urheilullinen nuorukainen pääsi Salpausselän urheilulukioon.
– Lukion jälkeen kävin armeijan Urheilujoukoissa Santahaminassa.
Sen jälkeen alkoikin LITTI2 -hankkeen mahdollistama oppisopimuskoulutus. Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry oli Pentikäiselle tuttu toimija urheilulukiovuosilta.
– Kun joukkueemme pelaajilta tiedusteltiin halukkuuttamme lähteä mukaan oppisopimuskoulutukseen, minun ei tarvinnut kauan miettiä. Päätökseni oli helppo tehdä, sillä liikunta ja urheilu ovat aina olleet minun juttuni. LITTI-hankkeen kautta tarjoutui hyvä mahdollisuus päästä kouluttautumaan liikuntaneuvojaksi ja jatkaa edelleen asumista Lahdessa. Koulutuksen kautta saan ammatin liikunnan parista, Miikka Pentikäinen kertoo.
Liikuntaneuvojan oppisopimuskoulutus alkoi kesäkuun alussa 2017 ja kestää kaksi vuotta.
– Oppisopimuskoulutus on pääsääntöisesti omaehtoista, mikä sopii hyvin minulle. Teoriaopintoja ei ole ollut liikaa, vaan opiskelu on painottunut käytäntöön. Tämä sopii minulle erittäin hyvin, sillä en ole mikään lukutoukka. Teoriaopinnotkin olen kokenut hyödyllisiksi; paljon olen oppinut uutta, Pentikäinen mainitsee.

”Ei kahta samanlaista päivää”

– Päivittäinen työni seurassamme on tosi monipuolista käsittäen kaikkea sitä, mikä kuuluu urheiluseuratoimintaan. Olen tehnyt toimistotöitä laskuttamisesta alkaen sekä vetänyt kerhotoimintaa ja lukiolaisten aamuvalmennusta. Siitä olen tykännyt erityisesti, ettei työssäni ole ollut kahta samanlaista päivää, Miikka Pentikäinen kertoo.   
Työaikani on joustava käsittäen 25 tuntia viikossa.
Oppisopimuskoulutus mahdollistaa myös salibandyn pelaamisen pääsarjatasolla.

Meidän seurojemme toimistot (LASB ja Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu) sijaitsevat Urheilukeskuksessa miltei vierekkäin, joten yhteydenpitomme yksilövalmentaja Risto Jäntin kanssa on helppoa. Vaihdamme kuulumisia miltei päivittäin.

Minulle maksetaan tuhat euroa kuukaudessa sekä Kelalta jonkin verran tukea päälle. Onneksi tyttöystäväni tienaa hyvin. Ihan hyvin pärjäämme.
Tätä kautta saan hankittua itselleni liikuntapainotteisen ammatin ja se antaa samalla mahdollisuuden kouluttautua jatkossakin. Liikuntaneuvojan koulutus antaa perustiedot ja -valmiudet ja toimii parhaimmillaan ponnahduslautana tuleviin työtehtäviin tai koulutukseen. Kyse on vähän niin kuin liikunnan lukiosta, joka tarjoaa vähän kaikkea liikunnasta.
Kouluviikkoja ei ole kesäaikaan, mutta töitä on kuitenkin. Salibandykausi painottuu kuitenkin syksyyn ja talveen, joten kesällä on seuran toiminnassakin hiljaisempaa. Silloin voin itsekin vähän huilata. Kesällä voin treenata tosissani. Kuntopohja tulevaa kautta varten rakennetaan kesällä. Voin ilman muuta suositella tätä koulutusta muillekin vastaavassa asemassa oleville. Varsinkin sellaisille, jotka itsekin urheilevat kovin tavoittein.


Minä olen meidän seurastamme ensimmäinen oppisopimusopiskelija; LASB on vielä nuori seura; nykymuodossaan seura on perustettu vasta kaksi vuotta sitten; silloin kun Lammin Salibandy nousi liigaan. Lahdessa on edustustoimintaa ja junioritoimintaa on Lammille asti.
Lahti on urheilukaupunki, jossa salibandy ei ole aiemmin pelannut pääsarjatasolla; täällä on hyvin potentiaalia ja meidät on otettu hyvin vastaan. Miltei jokainen pelaajistamme asuu nykyisin Lahdessa. Salibandy on todella suosittu laji, jossa harrastajia riittää nuorista vanhoihin. Lahden suurhallissa meillä on todella hyvät olosuhteet salibandylle; Suomen paras kenttä pelata. Kaikki edellytykset ovat olemassa nousta ihan huipulle.

Omat tavoitteeni ovat miesten maajoukkuetasolla; syksyllä olin ensimmäistä kertaa alle 23-vuotiaiden maajoukkueessa; se antoi kummasti lisävirtaa. Kunhan jaksaa vain harjoitella, mahdollisuudet ovat mihin vain.   
Oppisopimuskoulutuksen avulla saan hankittua itselleni ammatin ja voin samalla edetä omalla pelaajaurallani. Saan työskennellä samassa seurayhteisössä, jossa pelaan. Erilaiset eväät olisivat, jos olisin vaikka tehdastöissä seitsemästä neljään ja sen jälkeen vielä harjoittelisin ja pelaisin. Nyt sen kaiken, mitä päivätyössäni teen, voisin tehdä ilman työtänikin. Palkitsevaa monin tavoin.
Oppisopimuskoulutukseen kuuluvat myös liikunnan ohjaukseen liittyvät näyttötyöt. Ohjausta, jota pitää suunnitella ikäihmisille, harjoitusohjelmaa, pitää järjestää jokin liikuntatapahtuma sekä kirjoittaa omasta valmennusfilosofiasta. Käytännössä toteutetaan nämä ja tehdään kirjalliset näytöt. Kirjoittaminen ei ole oma juttuni, joten siinä joutuu vähän venymään.
Oppisopimuskoulutus on joustavaa, mutta se vaatii omaehtoista aktiivisuutta.
Yhteistyömme yksilövalmentaja Risto Jäntin kanssa on toiminut hyvin. Myös LASB:in ja minun välinen yhteistyö on ollut jouhevaa.

Teksti:
Jarmo Mäkeläinen
Ampersand Design Oy