ANNE ANTOI KYYTIÄ SISÄISELLE SELITTELIJÄLLEEN

Kuva: Liikkuva Aikuinen -ohjelma, Jukka Judin

Anne, 62, ohjautui Lahden liikuntaneuvontaan tammikuussa 2023 lääkärin vastaanotolta työttömien terveystarkastuksesta. Anne kertoo lääkärin toiminnan saaneen sysäyksen elämäntapamuutokseen. Anne kuvailee, että lääkäri otti vastaan hänet ihmisenä ja kuunteli aidosti. Se sai kipinän elämäntapamuutoksen käynnistämiseen. Itse käytännön toteutuksessa muutoksessa auttoi liikuntaneuvoja Sohvi Brandt.


Lähtötilanteessa Anne ei liikkunut ollenkaan. Paastosokerit olivat koholla, ja polvia särki jatkuvasti sekä nivelrikon että ylipainon takia. Alussa lähdettiin pohtimaan, mikä Annea esti liikkumasta. Yksi iso tekijä oli päänsisäinen selittelijä, minkä asiakas tajusi keskusteltuaan liikuntaneuvojan kanssa.

"Päätin, että nyt en enää kuuntele tuota selittelijää."


Pienin muutoksin

Lähdettiin liikkeelle pienistä muutoksista. Kävely tuntui ainoalta liikkumismuodolta, mikä houkutteli. Pikkuhiljaa lenkkien määrä lisääntyi ja kesto piteni. Nyt Anne kävelee 40 minuuttia päivittäin ja tykkää liikkumisesta.


Lisäksi ravintotottumuksia lähdettiin muuttamaan askel kerrallaan. Vuodessa Annelta on pudonnut 15 kg, eikä polvissa tunnu enää kipuja. Myös verensokerit ovat nyt kohdallaan, vaikka diabetes kolkutteli ovella.

"Muutokset eivät tuntuneet epämiellyttäviltä, joten muutos tapahtui vaivattomasti. Koin liikuntaneuvojan tuen ja tsemppauksen todella tärkeäksi. Odotin käyntejä aina kovasti. Tapaamiset olivat positiivisia ja kannustavia."


Annen kanssa pyrittiin löytämään ratkaisuja, joilla voi edistää pitkäaikaista hyvinvointia sekä tehdä päivittäisistä aktiviteeteista helpompia, ja jossa myös pienet nautinnot sallitaan kohtuudella.

"Edelleen minulla on karkkipäivä kerran viikossa, mutta siinäkin määrät ovat vähentyneet. Pysyvää muutosta en varmasti olisi saavuttanut, jos olisin pipo liian kireällä tätä tehnyt. On ollut kiva huomata, että nyt arkiset askareetkin sujuvat vaivatta, ja portaiden kävely on paljon helpompaa."


Liikuntaneuvontaa Anne suosittelee lämpimästi myös muille.

"Suosittelen ehdottomasti liikuntaneuvontaa myös muille. Säännölliset tapaamiset liikuntaneuvojani kanssa motivoivat jatkamaan eteenpäin."


Teksti: Sohvi Brandt