KUNTOLIIKUNTA AUTTAA VOITTAMAAN VAIKEUDET

Sohvi Brandt ja Matti Hietanen tietävät, että terveellisillä elintavoilla vahvistetaan omaa elämänlaatua ja pidennetään elinikää.

Matti Hietanen, 74, on oppinut elämässään, ettei koskaan kannata antaa periksi. Vakavistakin sairastumisista voi selviytyä oikealla asenteella ja ammattiavulla. Päijät-Hämeen liikuntaneuvonnasta Hietasella on omien sanojensa mukaan vain hyviä kokemuksia. Monipuolinen neuvonta tarjoaa sujuvan polun kohti parempaa hyvinvointia.


Satakunnassa syntynyt ja Tampereella nuoruudessaan opiskellut Matti Hietanen asuu nykyisin Kokkokalliossa Lahdessa.

”Pankkialalta eläköitymisen jälkeen vuonna 2002 muutin takaisin Lahteen, kun iäkäs äitini tarvitsi apuani. Lahdessa olen viihtynyt hyvin. Täällä on tarjolla monipuolisesti erilaisia harrastusmahdollisuuksia”, Hietanen kertoo.


Viime vuosina sairastumisia

”Vuoteen 2018 asti minulla ei ollut isompia terveydellisiä ongelmia. Sydämessäni oli tutkimuksissa havaittu vajaatoimintaa ja vuonna 2019 minulle asennettiin sydämentahdistin. Se on kohdallani toiminut erittäin hyvin”, Matti Hietanen sanoo.

Joulun jälkeen 2020 Hietanen sai koronatartunnan ja vuodenvaihteen 2020–21 hän oli karanteenissa.

”Käytännössä minulla ei ollut juuri mitään oireita”, Hietanen mainitsee.

Maaliskuussa 2021 Hietasella todettiin aivoverenkiertohäiriö.

”En tuntenut oireita juuri ollenkaan. Jälkeenpäin minulla ilmeni väsymystä ja saamattomuuden tunnetta. Tämän koin raskaana.”


Lähete Päijät-Hämeen liikuntaneuvontaan

Aivoverenkiertohäiriön seurauksena Matti Hietanen sai neurologian poliklinikalta lähetteen Päijät-Hämeen liikuntaneuvojan vastaanotolle huhtikuussa 2021.

”Ensimmäisen kerran tapasimme Matin kanssa toukokuun lopussa 2021”, muistelee liikuntaneuvoja Sohvi Brandt.

”Ensimmäisellä tapaamiskerrallamme minulla oli retkahtanut ristiselkä. Tuohon aikaan sain myös kolesterolilääkityksen aivoverenkiertohäiriön vuoksi. Ohjeeksi minulle oli annettu kolesterolitason alentaminen. Tämän osalta ei ilmennyt mitään ongelmia: kolesteroliarvoni putosivat selkeästi”, Matti Hietanen muistelee.

Hietaselta oli leikattu mahasyöpä ja sen seurauksena valtaosa mahalaukusta vuonna 1989.

”Joudun syömään melko useasti vähemmän kerrallaan. Olin jo aiemmin keventänyt ruokavaliotani. Nyt aloin kiinnittää vielä enemmän huomiota siihen, mitä suuhuni laitan. En ole kuitenkaan joutunut tinkimään juuri mistään. Kaurapuuroon laitan edelleen voisilmän ja esimerkiksi grillimakkaraa voin syödä silloin tällöin.”

”Ostopäätöksiini vaikuttaa, missä muodossa ostos sisältää rasvoja ja kaloreita”, Hietanen lisää.

Hietasen kokemusten mukaan hänen olonsa on parantunut selvästi näiden valintojen myötä.

”En ole tietoisesti laihduttanut, mutta muutoksen näkevät ainakin ulkopuoliset. Ja tämä motivoi jatkamaan hyväksi havaitulla linjalla.”


Kokonaisvaltaista hyvinvointineuvontaa

Matti Hietanen on käynyt liikuntaneuvoja Sohvi Brandtin vastaanotolla vuoden aikana kuutisen kertaa.

”Minulla on vain hyviä kokemuksia liikuntaneuvonnasta. Kuntoni on parantunut viime kuukausina selvästi. Säännöllinen liikunta vaikuttaa myös henkisellä tasolla. Sohvi on todennut, että näytän nykyisin paljon pirteämmältä ja aurinkoisemmalta”, Hietanen kertoo hymyssä suin.

Hietaselle laaditun kuntoutussuunnitelman mukaisesti hän on käynyt viikoittain kahdesti vesijumpassa sekä treenannut lihaksiaan kuntosalilla.

”Matilla on ollut muun muassa olkapäävaivoja. On ollut tosi hyödyllistä Matin toimintakyvyn kannalta vahvistaa lihaskuntoa varsinkin ylävartalon osalta”, Sohvi Brandt mainitsee.

”Matti on saanut lisättyä aktiivisuutta arkeensa ohjatuista liikuntaryhmistä. Hänelle on luotu jatkopolku hyvinvoinnin vahvistamiseen ohjaamalla hänet Lahden kaupungin järjestämiin liikuntaryhmiin”, Brandt lisää.

”En olisi ikinä uskonut, että kahdella vesijumpalla ja kuntosalitreenillä kunto paranee näin selvästi ja lyhyessä ajassa”, Hietanen toteaa.

”Suosittelen mielihyvin tämänkaltaista palvelua kelle tahansa. Tämä parantaa elämänlaatua. Paljon on kiinni myös palvelun vastaanottajasta ja hänen asenteestaan: uskaltaako lähteä kokeilemaan erilaisia liikuntajuttuja. Aika monella saattaa olla turhia ennakkoluuloja uusia liikuntatapoja kohtaan”, Hietanen julkituo.


Täältä tullaan elämä!

”Viimeisellä tapaamiskerrallamme Matin kanssa hän totesi, ettei tiedä, missä ylipäätään olisi ilman kuntoliikuntaa samaan aikaan, kun joutui kuntouttamaan itseään toista kertaa sairastetusta koronasta. Kuntoliikunta auttoi kuntoutumiseen koronan oireista”, liikuntaneuvoja Sohvi Brandt kertoo.

”Voin sanoa, että nyt on jo päästy avannon reunalle ja seuraavaksi ponnistetaan ylös. Kunnossani on edelleen toivomisen varaa, mutta tiedän nyt, että täältä tullaan”, Matti Hietanen painottaa.

Vesijumpan ja kuntosalitreenaamisen ohella Hietasen arkeen tuo säännöllistä liikuntaa koiran ulkoiluttaminen.

”Lisäksi olen mukana veteraanikummitoiminnassa. ’Kummipoikana’ minulla on itseäni kaksikymmentä vuotta vanhempi veteraani. Tähän liittyen minulla on yksi selkeä tavoite: voin lähteä hänen kanssaan parin kolmen kilometrin lenkille. Tavoitteena on saada omaa tarvettani taukoihin lenkkien aikana vähenemään.”

”Lähitulevaisuuden näen valoisampana. Kesäkausi voi olla harrastusten suhteen vähän hiljaisempaa aikaa, mutta aion kyllä tehdä muutakin kuin kävelyttää koiraa kerran päivässä. Syksyn liikuntakertoja odotan mielihyvällä”, Matti Hietanen toteaa.


Teksti: Jarmo Mäkeläinen