OHJE EPÄASIALLISEEN KÄYTÖKSEEN PUUTTUMISESTA

Urheiluyhteisöt kannustavat raportoimaan häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä

Häirintä ja muu epäasiallinen käytös urheilussa on äärimmäisen vakava ja tuomittava asia. Lasten ja nuorten pitää saada harrastaa turvallisessa ilmapiirissä iloisesti, vailla pelkoa. Valitettavasti näin ei aina ole, vaan urheilussa tapahtuu myös epäasiallista käytöstä ja vakavia väärinkäytöksiä.

Jokaisen seuratoimijan minimivelvollisuus on ilmoittaa ja puuttua, mikäli havaitsee häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä. Tämän lisäksi eri tehtävissä vastuu on erilainen.
Päättäjien (toiminnanjohtajien ja muiden seurapäättäjien) tulee huolehtia, että mahdollisiin rikkomuksiin on olemassa toimintamallit, jotka ovat kaikkien tiedossa. Seurassa tulee sopia yhteisistä säännöistä urheilijoiden, valmentajien ja vanhempien kesken myös epäasiallisen käyttäytymisen osalta.


Jos koet häirintää tai epäasiallista käytöstä urheiluyhteisössä / seurassa, toimi seuraavasti:

- Urheiluseurassa tapahtuva epäasiallinen käytös on tärkeää ilmoittaa seuran yhteyshenkilölle, turvalliselle aikuiselle, jotta seura voi puuttua epäasialliseen käytökseen.

- Voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton, lajiliittojen, Olympiakomitean ja SUEKin yhteiseen Et ole yksin -palveluun. Palvelu tarjoaa maksutta tukea puhelimessa tai chatissa. Yhteyttä voivat ottaa urheilijat, urheilijan vanhemmat ja valmentajat sekä urheiluseurojen tai lajiliittojen työntekijät ja vapaaehtoiset.

- SUEKin ILMO-palveluun voit ilmoittaa nimettömänä tai nimelläsi eettisestä rikkomuksesta urheilussa. Kaikki tieto analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.


Urheiluseurat voivat kannustaa kertomiseen esimerkiksi keräämällä aktiivisesti palautetta urheilijoilta. Olympiakomitea on tehnyt vastuullisuustyötä lajiliittojen ja muiden urheiluyhteisön jäsenten kanssa jo vuosien ajan. Yhteisö on myös sopinut toimintaperiaatteista häirintätapauksissa.

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu auttaa jäsenseurojaan mahdollisissa esiin tulevissa kysymyksissä. Yhteyshenkilönä seurakehittäjä jaakko.raty(at)phlu.fi