Lapset liikkeelle myös kesällä!

5.6.2023

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu tiedottaa 2.6.2023

Päiväkodeissa ja kouluissa tehdään hienoa työtä. Lapset kokevat liikunnan riemua ja oppivat uusia taitoja päivittäin. Kesällä rytmi katkeaa. Mitä terveisiä kasvattajilla on kesäksi koteihin?  

- Ole sinun lapsesi kanssa, kannustaa varhaiskasvatuksen päällikkö Tinttu Helander Päiväkoti Teemulasta.

Teemulassa on täysi touhu päällä kauniina kesäisenä aamuna. Aurinko paistaa ja pientä väkeä painelee ympäri metsäistä pihaa. Lasten alla on pyöriä, potkupyöriä ja skuutteja. Tilanne näyttää hallitulta kaaokselta. Lapset ovat 1-6-vuotiaita.

Teemulassa ulkoillaan vähintään tunnin verran aamupäivällä ja toinen mokoma iltapäivällä. Talvella käydään hiihtämässä ja pihaan jäädytetään pieni luistinrata. Lähialueen BMX-pyöräilyrata on tullut lapsille tutuksi.

Lapset oppivat uusia taitoja muilta lapsilta mallia katsomalla ja reippaasti kokeilemalla. Liike menee koteihin asti, kun lapset haluavat esitellä uusia taitoja vanhemmilleen. Vanhemmat kertovat, että esimerkiksi tuttuun majametsään halutaan usein seikkailemaan vapaa-ajallakin.

Vanhemmat arvostavat päiväkodin metsäisen pihan luontokosketusta. Teemulassa ei myöskään pelätä sadetta ja päivän rytmiä muutetaan tarvittaessa, jos sade ja tuuli ovat pahimpia juuri totuttuihin ulkoiluaikoihin. Äitien- ja isänpäivän tienoilla on järjestetty yhteisiä joogahetkiä ja muuta puuhaa vanhempien kanssa.

Lapsia ei auteta turhaan, vaan heidän annetaan yrittää itse. Lapset syövät haarukalla ja veitsellä ja ottavat mahdollisuuksien mukaan ruokaa itse. Lapset myös ylettyvät omiin tavaroihinsa, niitä ei ole nostettu korkeille hyllyille.

Käsineet jätetään mahdollisimman aikaisin keväällä pois käsistä. Eikä tossuja tarvita sisällä, vaan lapsi saa oppia käyttämään jalkateriään. Muutenkin toiveena on, että lapsilla on liikkeen mahdollistavat sisä- ja ulkovaatteet päällään.

Väärinpäin-päivänä leikitään vaikkapa juhannussaunaa talvella. Paikallisbusseilla kuljetaan Salpausselän kisoihin, teattereihin, näyttelyihin ja muille retkille. Aktiivinen ja monipuolinen elämäntapa innostaa ja mallit opitaan hyvin nuorina. Toivottavasti sama jatkuu kotona myös loma-aikoina.

Odota-tilanteista halutaan päästä eroon.
- Meillä aikuisilla on valtava sisäsyntyinen tarve siirtää lapsia sivuun odottamaan. Näissä tilanteissa syntyy sähläystä, ristiriitoja ja jopa kiusaamista. Haluamme välttää tällaisia tilanteita, Tinttu Helander kertoo.


Esiopetus liikkuu ekaluokkalaisten kanssa

Lahden Renkomäestä löytyy uusi ja upea Monitoimitalo Aura. Sen tiloissa toimii Renkomäen koulun yleisopetuksen vuosiluokat 1-6, vaativan erityisen tuen luokat 0-9 sekä Renkomäen päiväkodin esiopetus ja siihen liittyvä varhaiskasvatus ja kirjasto. Jotkut lapset saavat kulkea koko elämänsä alkutaipaleen samassa ympäristössä.

Keskeneräisen pihan aidatulla kentällä temmeltää noin 120 lasta. Puolet ovat esikoululaisia ja puolet ekaluokkalaisia. Sateen uhka leijuu ilmassa, mutta liikuntatuokio toimintapisteineen päätetään pistää ripeästi käyntiin. Suuremmalta sateelta vältytään ja vauhtia riittää.

Varhaiskasvatuksen opettaja Niina Meronen kannustaa perheitä luontoon ja metsiin, pois ruutujen ääreltä.
- Lahdessa on upeita kohteita, joihin voi lähteä retkelle. Lähimetsistä kannattaa nauttia myös. Kaiken ei tarvitse olla hikiurheilua, vaikka siihenkin on hyvä kannustaa, Niina Meronen juttelee.

Monitoimitalo Auran pihaan on nousemassa vielä paljon uutta. Skeittirata, frisbeegolf-korit ja monet muut kutsuvat lähialueen perheitä liikkumaan. Ylipäätään koulujen ja päiväkotien pihat ovat kaikkien käytössä iltaisin ja viikonloppuisin. Tulevan koulun pihaan voi siis hyvin tutustua jo kesällä.


Koulussa pelialueita ja grillipaikka

Monitoimitalo Aurassa sijaitsevan Renkomäen koulun rehtori Karoliina Mäkelä kertoo, että pyörällä saa tulla kouluun ja se on oikeastaan toiveenakin.

Alueen parkkipaikka on sijoitettu sivummalle liikkumisen ja turvallisuuden vuoksi. Koulun piha on vielä hieman kesken.  Sinne on tulossa muun muassa grillipaikka, metsäalue, niitty, pienpelialueita, kaukalo, tekonurmi, juoksurata ja hyppypaikka.
- Pyrimme pitämään toiminnallisuutta yllä, rehtori painottaa.

Hän kannustaa vanhempia tutustumaan myös kaupungin ja urheiluseurojen leiritarjontaan ja harrastuksiin kesällä. Eikä hänenkään mukaansa pidä unohtaa metsäretkiä, joita on helppo tehdä Lahden upeissa maastoissa.


Liikettä kolme tuntia, josta tunti hikoillen

Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun varhaiskasvatuksen asiantuntija Heidi Mälkönen kertaa liikuntasuosituksia. Varhaisvuosina lapsille suositellaan vähintään kolme tuntia liikkumista joka päivä. Pari tuntia tulee olla reipasta ulkoilua tai kevyttä liikuntaa, kuten metsäretkeilyä, pyöräilyä, pallonheittoa tai kävelyä. Yksi tunti pitää liikkua vauhdikkaasti trampoliinihyppyjen, hippaleikkien, uinnin tai muun liikunnan tai harrastusten parissa.
- Kahdeksaan ikävuoteen asti tulee olla kolme tuntia liikettä päivässä, jotta lapsista kasvaa terveitä aikuisia. Sitä kuuluisaa riehumista, missä hiki virtaa ja sohvatyynyt saavat kyytiä, tulee olla tunti päivässä. Se voi olla pienissä pätkissä, mutta juuri tämä aktiivinen liike on lapselle elintärkeää, toteaa Mälkönen.

Unta ja lepoa, arjen rauhallisia touhuiluja sekä terveellisiä aterioita ja välipaloja pitää toki myös mahtua lasten päiviin.

Aktiivista kesää kaikille lapsille ja perheille!

  

Lisätietoja: Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, Heidi Mälkönen, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puh. 041 313 9882, heidi.malkonen@phlu.fi