Erityisavustusta liikunta- ja urheiluseuroille - PÄIVITETTY 14.5.2020

5.5.2020

Alla oleviin seurojen korona-avustuksiin liittyen tässä muutamia 14.5. päivitettyjä ohjeita:

Opetus ja kulttuuriministeriön koronatuen hakuaikaa urheiluseuroille on jatkettu 19.5. saakka järjestelmässä ilmenneiden teknisten ongelmien takia. HUOM! Hakuajan pidennys ei koske Aluehallintoviraston koronatuen hakua.

1. OKM:n hakemukseen ei aiemmmasta ohjeistuksesta poiketen saa liitettyä liitteitä mukaan eli myöskään ns pakolliseksi mainittua yhdistysrekisteriotetta ei tarvitse liittää OKM.n hakemukseen mukaan.

2. Liikkeellä on ollut OKM:n hakemukseen liittyen kahta erilaista versiota hakulomakkeista. Lomakkeet on tarkoitettu helpottamaan tietojen keräämistä ja kokoamista ennen varsinaisen hakemuksen täyttämistä sähköisessä järjestelmässä. Tähän alle on liitetty nyt viimeisin OKM:sta saatu versio, jota he myös jakavat seuroille pyydettäessä. Mahdollisissa epäselvyyksissä olkaa yhteydessä suoraan vastaavaan virkamieheen.  Siinä kohta numero 4 on herättänyt runsaasti kysymyksiä ja epäselvyyttä. Tässä ministeriön vastaus ko kohtaan: 
"Osa seuroista on saanut liiton avustusta kohdennetusti palkkakuluihin, jotka tässä yhteydessä katsotaan tuotoiksi, samoin kuin eräillä on kohdennetusti ilmoitettu ohjaajakorvaukset joltain toiminnan osalta. Vuokrakulujen tuottoja on edelleenvuokrauksen tuotot jne."

3. OKM:n haku tapahtuu sähköisessä järjestelmässä täällä.

4. AVI:n haku tapahtuu sähköisessä järjestelmässä täällä.

5. Sähköinen haku tapahtuu seuran virallisen nimenkirjoittajan tunnuksilla suomi.fi -kautta  tai katso-tunnisteella. Jos seuralla on kaksi nimenkirjoittajaa, seuran tulee kirjautua katso-tunnisteella. Katso tunnisteen saa tarvittaessa täältä. Huomatkaa, että yhdistysrekisterissä tulee olla nimekirjoittajien osalta tiedot ajan tasalla. Mikäli on ongelmia sähköisessä tunnistautumisessa, seuran tulee tiedustella suoraan vastaavalta virkamieheltä vaihtoehtoista tunnistustapaa.

6. Mikäli seura haluaa jättää hakemuksen paperisena tai esim sähköpostilla, niin voitte  olla suoraan yhteydessä alempana mainittuihin hausta vastaaviin virkamiehiin. OKM:n hakemuksen (alla oleva liite) voi myös palauttaa sähköpostilla osoitteeseen: kirjaamo@minedu.fi

7. Hakemuksia on toistaiseksi tullut melko vähän eli seuran kannattaa nyt ehdottomasti tehdä hakemus jos yhtään tuntuu siltä, että tarvetta ja mahdollisuksia on.  OKM:n hakemuksessa esittäkää koronan aiheuttama maalis-toukokuun alijäämä mahdollisimman selkeästi. 
1. Korona-avustukset liikunta- ja urheiluseuroille

Covid-19 pandemia-avustuksen (erityisavustus)  tavoitteena on lievittää koronaviruspandemian seurauksena aiheutuneita taloudellisia menetyksiä ja turvata järjestöjen toimintakykyä poikkeustilanteessa.

Avustusta voidaan hakea liikunta- ja urheiluseurojen yleishyödyllisen toiminnan alijäämään, joka aiheutuu koronaviruksen vaikutuksista hakijan toimintaan 1.3−31.5.2020 välisenä aikana.

Avustukset on tarkoitettu oikeuskelpoisille rekisteröidyille yhdistyksille. Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hakuaika alkaa 30.4.2020 ja päättyy 14.5.2020 klo 16.15. 

HUOM! Hakuaikaa jatkettu 19.5. saakka. 


Avustuksen saamiseksi hakijalta ei edellytetä omavastuuta. Avustuksen saaminen edellyttää, että hakija on käyttänyt tai käyttää lain ja työehtosopimusten antamat mahdollisuudet töiden uudelleen järjestämiseen. 

Hakemus pitää perustua todellisiin talouslukuihin ja laskelmiin.  Seuroilta vaaditaan siis tarkuutta tietojen toimittamisessa! Hakemuksen liitteeksi on laadittava suunnitelma poikkeusolosuhteiden aiheuttamista muutoksista toimintaan, toiminnan jatkuvuuden kannalta olennaiset toimenpiteet sekä näiden pohjalta laadittu kustannusarvio menoista ja tuloista sekä todennettavissa olevat tulojen menetykset ja syntyneet säästöt (kilpailumatkat, tuomari- ja toimitsijapalkkiot, tilakustannukset jne.) ajalla 1.3.-31.5.2020. 

Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön asiointipalvelussa. Jos se ei ole mahdollista, ota yhteyttä avustuksesta lisätietoja antavaan virkamieheen.

Ylitarkastaja Hannu Tolonen
puh.0295 330 314
hannu.tolonen@minedu.fi

Ylitarkastaja Mari Miettinen
puh. 0295 330 093
mari.miettinen@minedu.fi

Lisätietoja hausta löytyy täältä.
2. Korona-avustus paikallisten liikunta- ja urheiluseurojen vaihtoehtoisiin toimintatapoihin

Paikalliset liikunta- ja urheiluseurat ovat kehittäneet nopeasti korvaavia toimintamalleja, jotta seurojen palvelut ovat saatavilla myös koronarajoitusten aikana.

Erityisavustus on tarkoitettu liikunta- ja urheiluseuroille, jotta ne voivat järjestää toimintaansa ja palveluitaan tavallisesta poikkeavin tavoin. Toiminta voi olla esimerkiksi etä- tai digiohjausta tai etävalmennusta koronasta aiheutuneiden toimintarajoitusten aikana 1.3.−31.5.2020.

Avustusta voivat hakea paikalliset liikunta- ja urheiluseurat, jotka ovat rekisteröityjä yhdistyksiä. Avustusta haetaan aluehallintovirastojen kautta. Hakuaika alkaa 30.4.2020 ja päättyy 14.5.2020 klo 16.15.

Lisätietoja löytyy täältä. 
Lisätietoja myös tarvittaessa: 
Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI)
puh. 0295 016 000 (vaihde)
kirjaamo.etela@avi.fi
Ylitarkastaja Ilpo Piri, puh. 0295 016 559


3. Korona-avustukset urheilun ylimmän ja divisioonatason keskeytyneille kilpasarjoille sekä sarjoja organisoiville lajiliitoille

Avustusta myönnetään Veikkaus- ja SM-liigaseuroille ja muille kansallisten pääsarjatason ja divisioonatason seuroille. Avustus on myös tarkoitettu niille lajiliitoille, jotka vastaavat lajissaan urheilijoiden lähettämisestä maailmancup-kilpailuihin.

Avustuksella voidaan tukea ammattiurheilijoiden palkkakustannuksia aikaväliltä 1.3.−31.5.2020. Tuki on tarkoitettu pandemiasta johtuvaan muuttuneeseen työtilanteeseen. Jääkiekon SM-liiga Oy:n, Jalkapalloliiga ry:n ja lajiliittojen tulee jakaa avustus edelleen täysimääräisesti liiga-, divisioona- ja pääsarjaseuroilleen avustusehtojen mukaisesti.

Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Hakuaika alkaa 30.4.2020 ja päättyy 14.5.2020 klo 16.15.

Covid-19 pandemia-avustukset urheilun ylimmän ja divisioonatason keskeytyneille kilpasarjoille sekä sarjoja organisoiville lajiliitoille

Avustusta haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön asiointipalvelussa. Jos se ei ole mahdollista, ota yhteyttä avustuksesta lisätietoja antavaan virkamieheen.

Ylitarkastaja Hannu Tolonen
puh.0295 330 314
hannu.tolonen@minedu.fi

PHLU:n hakemusinfo asiasta pidetään ke 6.5. klo 15-16. Teamsin kautta.  

Lisätietoja myös PHLU:sta kustaa.ylitalo@phlu.fi