Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilun toimialueelle 92 500 euroa Opetus- ja kulttuuriministeriön seuratukea

22.4.2020

Lahden Suunnistajat -37 sai OKM:n seuratukea Koko kaupunki sprinttaa -hankkeeseen 10 000 euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt liikunta- ja urheiluseuroille yhteensä 3,5 miljoonaa euroa seuratoiminnan kehittämistukea. Seuratuen avulla lisätään lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia sekä tuetaan paikallista seuratoimintaa ja liikunnallisen elämäntavan edistämistä. Avustuksella kehitetään myös vapaaehtoistyötä seuroissa.

Seuratukea myönnettiin yhteensä 358 hankkeelle. Niistä uusia hankkeita on 246 ja jatkoa aiemmalle hankkeelle 112. Avustukset kohdistuvat 63 eri kuntaan. Seurojen yhteishankkeita on 30. Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n toiminta-alueelle tukea myönnettiin kymmenelle eri seuralle yhteensä 92 500 €.

− Seuroissa tehdään tärkeää työtä suomalaisten liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi. Seuratoiminnan kehittämistuen suuri saajajoukko osoittaa, että suomalainen kansalaisyhteiskunnan kenttä elää ja voi hyvin, kertoo tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Tuetut hankkeet ovat joko työntekijän palkkaamiseen suunnattuja tai muuhun kehittämiseen suunnattuja hankkeita. Osa hankkeista on niin sanottuja jatkohankkeita eli hankkeita, jotka ovat aloittaneet toimintansa hanketuella jo vuonna 2019, mutta saivat nyt tukea vielä toiselle vuodelle.

Seurat tarjoavat matalan harrastuskynnyksen toimintaa ja haluavat ehkäistä nuorten liikunnan lopettamista. Hankkeet, joissa lapset ja nuoret ovat mukana suunnittelemassa ja kehittämässä toimintaa ovat lisääntyneet.

Lahden Verkkopalloseuralle ja heinolalaiselle Union Plaanille suurimmat tukipotit
Päijät-Hämeen alueen suurimmat tukisummat 15 000 € menivät tänä vuonna Lahden Verkkopalloseuralle sekä Heinolassa toimivalle jalkapalloseura Union Plaanille.

Tämän vuoden hankkeissa painottui vahvasti harrastaminen koulupäivän läheisyydessä ja seurojen kasvava yhteistyö koulujen ja päiväkotien kanssa. Union Plaanin hanke, jota valmisteltiin vahvassa yhteistyössä Heinolan kaupungin liikuntapalveluiden kanssa, on hyvä esimerkki koulun, kunnan ja seuran välisestä yhteistyöstä. Hankkeessa tullaan Islannin mallin mukaisesti viemään harrastustoimintaa kouluille iltapäivään.

Palkkaushankkeisiin avustuksia myönnettäessä etusijalla ovat olleet hankkeet, joissa seuraan palkataan ensimmäinen tai toinen työntekijä. Lahden Verkkopalloseuran hanke hyödyntää seuratukea nimenomaan palkkaukseen. Hankkeen tavoitteena on palkata seuraan juniorivalmennuspäällikkö.

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n toimialueen seuratukea saaneet seurat

SeuraHankkeen nimiPaikkakuntaTuen suuruus
1Lahden AhkeraKaikki mukaan liikkumaan 4Lahti4 000 €
2Lahden GolfGolfista! - monipuolisen taitoharjoitteluunLahti9 000 €
3Lahden HiihtoseuraLumilajeja koululaisten iltapäiviinLahti12 000 €
4Lahden Suunnistajat -37Koko kaupunki sprinttaaLahti10 000 €
5Lahden UimaseuraErityisryhmät uimaan!Lahti4 500 €
6Lahden VerkkopalloseuraJuniorivalmennuspäällikköLahti15 000 €
7Lahti RingetteLiikunnan riemua lapsille!Lahti3 000 €
8Messilä Golf ryPerhegolfia Greeniä koko seutu -seuroissaHollola12 000 €

Orimattilan JymyKesäliikuntaa OrimattilassaOrimattila4 000 €
9Union PlaaniHarrastaminen helpoksi - kehitys varmaksi 15Heinola15 000 €
10X-tri Lahti ryNuorten ja perheiden triathlonharrastustoiminnan kehittäminenLahti4 000 €
Yhteensä92 500 €


Seuratuki ja korona-pandemia
Seuratoiminnan kehittämistuki on ministeriön vuosittain jakama avustus, eikä se ole sidoksissa koronatilanteeseen. Mikäli seura joutuu tekemään muutoksia hankkeeseen koronatilanteen vuoksi, on siitä tehtävä selvitys lopullisen hankeselvityksen yhteydessä. Seuraavan kerran seuratukea voi hakea marras-joulukuussa 2020.

Hallitus on luvannut lisätalousarviossaan seuratoimintaan koronatukea 11 miljoonaa euroa. Tämän tuen jakoperusteista ja -menettelystä ei ole vielä tehty päätöksiä. Todennäköisesti haku koronatuesta seuroille aukeaa toukokuun puolella.

Opetus- ja kulttuuriministeriön listan kaikista tukea saaneista seuroista löydät täältä:
https://minedu.fi/avustukset/avustus/-/asset_publisher/seuratoiminnan-kehittamistuki-seuratuki-


Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu onnittelee kaikkia tukea saaneita seuroja ja toivottaa tsemppiä seuran kehittämistyöhön tässä haastavassa tilanteessa!


Lisätietoja
Kustaa Ylitalo                                                          puh 040 8390446
Seurakehittäjä                                                         kustaa.ylitalo@phlu.fi
Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry                    www.phlu.fi

Lisätietoja minsiteriöstä antavat: 
ylitarkastaja Mari Miettinen, puh. 0295 330 093 sekä hallinnollinen avustaja Päivi Wathen, puh. 0295 330 072