Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n hallituksen kannanotto: Liikunnan ja urheilun rahoitus on vaarassa

31.8.2020PHLU:n hallituksen kannanotto VM:n budjettiesitykseen.
Liikunta- ja urheilutoimijoiden hyvä työ ei saa olla liian sidoksissa rahapelaamiseen

Liikunnan ja urheilun rahoitus on nyt ennennäkemättömässä vaarassa. Valtiovarainministeriön julkaiseman budjettiesityksen mukaan rahoitus laskisi peräti 40 miljoonaa euroa, eli noin neljänneksen koko valtion liikuntabudjetista. Tämä tarkoittaisi suuria vaikeuksia kaikkien liikunnan osa-alueiden rahoituksessa kuntien liikuntatoimesta liikuntapaikkarakentamiseen ja liikuntajärjestöjen avustamiseen.

Esimerkiksi Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun toimialueella on tänä vuonna Veikkauksen tuotoilla voitu rahoittaa muun muassa Lahden Urheiluhalliyhdistyksen SOL-Areenan yhteyteen rakennettavia oheisharjoittelutiloja, Orimattilan uuden uimahallin rakentamista, Myrskylän liikuntahallin rakentamista ja Kärkölän liikuntahallin rakentamista.  Veikkausvoittovaroista jaettiin myös seuratoiminnan kehittämistukea 11 Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun toimialueen urheiluseuralle yhteensä 92 500€.

Liikunnan ja urheilun yhteiskunnallinen merkitys ei ole mitenkään sidoksissa rahapelaamiseen. UKK-instituutin johtaman selvityksen mukaan liian vähäinen liikunta aiheuttaa vuosittain yhteiskunnalle vähintään yli 3 miljardin kustannukset. Päijät-Hämeessä liikkumattomuuden hinta on yli 110 miljoonaa euroa vuodessa. Liikkuminen on tutkitusti laaja-alaisesti yhteydessä väestön hyvinvointiin ja kaikkien suurten kansansairauksien ehkäisyyn.

Liikunnan ja urheilun kansalaistoimintaan osallistuu yli miljoona suomalaista. Huippu-urheilu puolestaan on yksi avaintekijä suomalaisten yhteenkuuluvuudessa ja elämyksissä. Noin neljä viidestä suomalaisesta pitää kansainvälistä urheilumenestystä tärkeänä tai erittäin tärkeänä. Rahoitus on turvattava, jotta liikunta ja urheilu voivat tuottaa jatkossakin hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja elämyksiä.

Nykytilanteessa on rahapelivoittovaroista kanavoitua rahoitusta täydennettävä yleisillä budjettivaroilla.  Hallitusohjelmassa on myös sitoumus kompensoida arpajaislain muutoksesta aiheutuva veikkausvoittovarojen lasku. Tämä on tärkeä lupaus, jonka hallitus on antanut liikunnan rahoitukselle hallitusohjelmassaan. Mahdollinen tuen leikkaus toimisi hallitusohjelman ja liikuntapoliittisen selonteon tavoitteiden vastaisesti ­- tarkoituksenahan on nimenomaan lisätä liikettä ja kansalaisten aktiivisuutta eikä heikentää liikuntatoimijoiden työtä. Liikunta- ja urheiluyhteisönkin on toki kehitettävä toimintaansa ja toimittava resurssiviisaasti.

Tavoitteena on oltava tilanne, jossa meillä on näkymä vahvistuvasta ja elinvoimaisesta liikuntakulttuurista. Se tuottaa menestystä, hyvinvointia ja iloa kaikille. Liikunnan ja urheilun rahoituksen turvaaminen on Suomen kansan yhteinen asia.

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n hallituksen puolesta,

Jussi-Matti Salmela, puheenjohtaja
Mai-Brit Salo, aluejohtaja