Liikuntakaveritoiminta auttaa liikkeelle Heinolassa

6.10.2020

Tuntuuko sinusta toisinaan, että haluaisit liikkua, mutta et tiedä miten tai et haluaisi liikkua yksin? Ei hätää! Heinolan kaupunki tarjoaa tähän pulmaan ratkaisun. Heinolan kaupungin liikuntapalvelut yhteistyössä muiden hallintokuntien kanssa järjestävät liikuntakaveri –toimintaa lapsille ja nuorille (lapsiperheille). Konsepti on toiminut Heinolassa vuodesta 2018 lähtien. Toiminta on maksutonta.

Huoli on yhteinen
Vuonna 2018 kunnalla heräsi huoli lasten ja nuorten yksinäisyydestä, liikkumattomuudesta ja ylipainoon liittyvistä haasteista. Kunta teki kartoituksen kuntalaisten liikkumattomuuden syistä, tarpeista ja unelmista. Maksuton, matalan kynnyksen toiminta oli yksi kuntalaisten toiveista. Näin päädyttiin kokeilemaan Liikuntakaveri -toimintaa. Jotta toiminta pyörii, se edellyttää saumatonta yhteistyötä kunnan liikuntapalveluilta, koulujen opettajilta, kuraattoreilta, terveydenhoitajilta ja oppilashuollolta.

Mikä on liikuntakaveri?
Liikuntakaveri auttaa (lapsiperhettä) lasta tai nuorta liikkumaan ja löytämään itselleen sopivan liikuntamuodon esim. kokeilemalla erilaisia liikuntalajeja ja tutustumalla moniin eri paikkoihin. Liikuntakaverit ovat tällä hetkellä 8-9 -luokkalaisia vapaaehtoistoimijoita, jotka voivat hakea toimintaan koulun kautta.

Toiminnan perehdytys tapahtuu kaksipäiväisen koulutuksen avulla. Koulutuksessa perehdytään liikuntakaveri -konseptiin, pelisääntöihin, tavoitteisiin ja harjoitteisiin. Tällä hetkellä koulutettuja liikuntakavereita on toista kymmentä. Seuraava koulutus toteutunee loppuvuodesta 2020.

Auttamisen halu ja liikunnan ilosanoman levittäminen ovat tunnusmerkkejä liikuntakaverille. Lisäksi liikuntakaveri saa todistuksen toimintaan osallistumisesta, harjoitusta ohjaamiseen, vuorovaikutustaidot kehittyvät ja saa liikkua myös itse.

Toiminnan hyödyt lapselle
Toimintaan osallistuva lapsi/nuori saa tukea liikkumiseen ja tietoa aktiivisuuden hyödyistä. Aktiivinen ja mukava liikuntakaveri näyttää mallia, on seurana, kuuntelee ja auttaa sosiaalisten taitojen sekä itsetunnon vahvistamisessa. Yhdessä liikkuen perusliikuntataidot kehittyvät ja onnistumisten kautta voi löytyä jopa oma harrastus.

Lisätietoja Heinolan Liikuntakaveri -toiminnasta saa Liikunnan palvelupäällikkö Maria Kaikkoselta maria.kaikkonen@heinola.fi