ALKUMETREILLÄ 29.4.2024

Tervetuloa KyläLähtee Liikkeelle -hankkeen omaan blogiin! Tarkoitus on kirjata tänne ylös sitä kaikkea, mitä olemme saaneet tehtyä ja mitä kaikkea onkaan suunnitteilla. Hieman tosin jännittää, koska en ole ennen blogeja kirjoitellut, mutta toisinaan kannattaa astua edes pieni askel omalle epämukavuusalueelle!

Ensimmäiseksi ajattelin kertoa lyhyesti, mitä KyläLähtee Liikkelle -hanke pitää sisällään. Hankkeen päämääränä on tukea perheiden hyvinvointia ja liikkumista Päijänne-Leaderin alueella. Päijänne-Leaderin alueeseen kuuluu yhteensä 10 kuntaa: Asikkala, Hartola, Heinola, Padasjoki, Pertunmaa, Sysmä, Hollola, Kärkölä, Lahti ja Orimattila. Ensimmäisen vuoden aikana on tarkoitus keskittyä vain osaan kunnista, mutta vuoden 2025 aikana jalkauttaa hyvät toimintatavat koko alueelle, keksiä uutta ja saada aikaan pysyviä muutoksia perheiden liikkumisessa. 

Tavoitteena on lisätä perheiden tietoisuutta liikunnasta ja kehittää uusia toimintatapoja, joita voidaan helposti soveltaa osaksi arkea. Hanke tulee olemaan näkyvillä kylissä, tapahtumissa ja erilaisissa kohtaamisissa, joissa pyrimme levittämään liikuntatietoutta mahdollisimman laajasti. KyläLähtee Liikkeelle -hankkeen kautta tavoitellaan kokonaisvaltaista hyvinvoinnin parantumista, liikunnallisen aktiivisuuden lisääntymistä ja yhteisöllisyyden vahvistumista. Tavoitteena on saada kyliin aktiivisempia, tuotteliaampia ja onnellisempia perheitä. Hankkeen kesto on kaksi vuotta, päättyen vuoden 2025 lopussa. Rahoitus hankkeelle on saatu Leader-ryhmältä ja se on osa EU:n maaseuturahoitusta.

Kuka sitten itse olen? Olen koulutukseltani varhaiskasvatuksen maisteri sekä liikuntaneuvoja. Olen tehnyt aiemmin töitä lastensuojelulaitoksessa sekä pitkän pätkän Asikkalan kunnassa eskariopettajana. Asikkalassa olin mukana myös varhaiskasvatuksen liikuntahankkeessa jalkauttamassa liikuntaa kunnan varhaiskasvatukseen sekä sen kautta lapsiperheille. Tykkään itse mökkeillä paljon, kuopsuttaa mökkipihalla kukkapenkkejä sekä liikkua ja retkeillä luonnossa yksin sekä yhdessä perheeni kanssa. Mitään tiettyä lajia en harrasta, mutta pyrin liikkumaan monipuolisesti arjen kiireiden keskellä, ja usein omat lapset lähtevätkin pyörällä kirittämään, kun itse lähden juoksemaan. Perheeseeni kuuluu miehen lisäksi kaksi poikaa ja kaksi koiraa. Tähän työtehtävään eli hankepäälliköksi KyläLähtee Liikkeelle -hankkeeseen hyppäsin 2.4.2024 alkaen.

Huhtikuu on mennyt melko pitkälti työhön, työympäristöön sekä uusiin työkavereihin tutustumiseen. Työkavereiden kanssa kävimme sirkustelemassa ja testaamassa omaa ketteryyttä! Hauskaa oli ja naurua riitti. Seuraavana päivänä oli lihakset kipeinä, joten tiesi kyllä tehneensä ja temppuilleensa!

Hanke alkaa hahmottua hiljalleen ja kalenteri täyttymään tapahtumista. Seinäjoella osallistuin kaksipäiväiseen Liikkuva ja oppiva yhteisö -seminaariin, jossa oli inspiroivia puheenvuoroja ja innostavia työpajoja. Sieltä sain paljon uusia ajatuksia hankkeen eteenpäin viemiseksi. Olimme lauantaina 20.4. Lahden Suurhallilla järjestetyssä Lahti Energian Suuressa liikuntaseikkailussa mukana. Meidän pisteellämme kävi arviolta 250 lasta tasapainoilemassa ja haastamassa vanhempansa liikkumaan yhdessä perhepatteriston avulla. Ihailtava määrä väkeä liikkeillä! 

Asikkalan avoimessa varhaiskasvatuksessa olen käynyt vieraisilla aktivoimassa perheitä, ja Hollolan avoimen varhaiskasvatuksen kanssa järjestimme perheille Jekku-jänön kevätseurannan Kalliolan koulun salissa. Sovittuna on touko-kesäkuulle jo uusi kevätseuranta Heinsuolla, osallistuminen Kärkölän hyvinvointipäivään, perheiden liikuntailta Viitailan kylällä, Asikkalan avoimen varhaiskasvatuksen kesäjuhla sekä Urajärven kartanolla järjestettävä Lasten kartanopäivä. Kalenteri alkaa siis todellakin täyttymään, ja toivoisin, että tapahtumiin osallistuisi mahdollisimman paljon perheitä. Yhdessä liikkumisen tärkeyttä ei varmastikaan voi liikaa korostaa. Onneksi kaikkea ei tarvitse suinkaan tehdä yksin, vaan tukena on työkaverit ja yhteistyöverkosto, joka laajenee jatkuvasti! Olet tervetullut mukaan siihen verkostoon milloin vain! 

Ja ehkä sen voi jo paljastaa, että heinäkuussa aiomme haastaa muutamien kuntien päivystäviä päiväkoteja leikkimieliseen kilpailuun siitä, mikä päiväkoti lähtee useimmin metsään seikkailemaan! Tästä kerron sitten toisella kertaa enemmän.