HYVINVOINTIA JA ILOA LIIKUNNASTA

Kirjoittajina toimivat neuropsykiatriaan erikoistuneet sairaanhoitajat Laura Laine ja Laura Avellin. Laurat työskentelevät hyvinvointialueella Alaikäisten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluissa, asiakasryhmä koostuu alaikäisten lasten perheistä. Työn lisäksi heitä yhdistää liikunnallinen elämätapa sekä rakkaus liikuntaan.  

 

Liikunta on merkittävä hyvinvoinnin osatekijä. Mitä varhaisemmin liikunta tulee osaksi elämää, sitä helpommin sitä voi osata käyttää mielen hyvinvoinnin tukena. Kun hyvinvoinnin perusta on vahva, jaksaa paremmin elämän tuomat horjumiset. Liikkumisen säännöllisyyden ja rytmin löytäminen omaan elämään kohentaa hyvinvointia ja auttaa näkemään omia vahvuuksia ja asioita, jotka ovat omassa elämässä hyvin. Kun mieli on iloinen, useimmiten ajatuksiinkin tulee valoa, iloa, innostumista tai toivoa. Liikunta voi siis olla oiva portti hyvinvoivaan elämään. Kehomme on suunniteltu liikkeeseen ja usein liikkuva keho voi hyvin. Liikunta auttaa palautumaan, rentoutumaan ja lisäämään lempeitä ja armollisia ajatuksia osaksi omaa elämää. Liikunta lisää onnistumisen kokemuksia, mutta myös harjaannuttaa kohtaamaan pettymyksiä sekä sinnikkyyttä yrittää uudelleen, kunnes onnistuu. Onnistumisen tunne voi tulla monista asioista, esimerkiksi kun oppii uuden taidon, saa maalin, saa tehdä yhdessä, onnistua yhdessä, hymyillä yhdessä tai keskittyä yhdessä mukavaan tekemiseen.

Perheen yhteiset liikuntahetket tutustuttavat paremmin perheenjäseniään toisiinsa, hetket mahdollistavat mukavia kohtaamishetkiä ja antavat hyviä mahdollisuuksia vuorovaikutukselle ja vanhempi-lapsi-suhteen luomiselle. Liikunta on hyvä keino tunteiden säätelyssä, hyvä kanava stressin purkamiselle niin lapsella, kuin aikuisellakin. Lapsena opittu liikunnallinen elämäntapa jää usein pysyväksi osaksi elämää. Pienen lapsen liikuntaharrastus ei tarvitse olla kovin suureellista, mm. perheen omat kävely- ja pyöräilylenkit ovat erittäin hyvää liikuntamuoto. Talvella oivallista arkiliikuntaa pikkulapsiperheessä tarjoaa mm pulkkamäet. Nuorelle joukkuelajit voivat tuoda suojaavan yhteisön ja ehkäistä esimerkiksi päihteiden käytöltä ja liialliselta somettamiselta. Säännöllinen liikuntaharrastus voi vähentää mahdollisuuksia altistua riskikäyttäytymiselle. Usein nuoren on helpompi löytää mielekäs harrastus ja sitoutua harrastukseen, mikäli perheen suhtautuminen liikuntaan on myönteinen, perhe liikkuu ja pitää harrastamista tärkeänä. Säännöllinen harrastus kiinnittää nuoren yhteisöön, jossa toisen kunnioittamista ja kannustamista pidetään tärkeänä.  

Liikkumista voi tehdä monella eri tavoin, yhdessä tai yksin. Voit ulkoilla lempeästi metsässä tai lenkkipolulla sykkeitä nostaen. Voit uida kauniina kesäpäivänä tai talviaikaan pulahtaa hyiseen avantoon. Voit käydä kuntosalilla tai ryhmäliikunnassa. Voit osallistua yhteisöllisiin liikuntatapahtumiin ja leikkisiin kisailuihin. Voit olla tavoitteellinen tai olla olematta. Aika joustavalta kuulostaa! Liikunnasta löytyy siis varmasti jokaiselle jotain. Tärkeintä on uskaltaa kokeilla ja heittäytyä hetkeksi liikunnan virtaan, jolloin voitte löytää teidän näköisenne tavan liikkua.  

Nyt juuri kelit hellivät meitä ja mikä parasta, kesä on vielä edessä. Kesällä yhdessä ulkoilu ja liikkuminenkin saattaa houkutella enemmän. Elämmekin juuri nyt otollista aikaa tunnustella ulkoilun, liikkumisen tai kenties urheilun vaikutuksia kehossa ja mielessä. Liikunnan tuoma ilo voi vaikuttaa myös perheen vuorovaikutukseen yhdessä koettujen hetkien ja onnistumisien kautta. Ilon ja onnistumisen hetket tallentuvat sielunsopukoihin, joita sitten on mukavaa perheenä yhdessä muistella myöhemmin. 

Mitä jos sinäkin antaisit sinulle ja perheellesi mahdollisuuden liikunnalle tänä kesänä ja laittaisit sinun kalenteriisi liikunnallisia tapahtumia ja tuokioita tänä kesänä? Kun annat mahdollisuuden liikunnalle, se voi antaa sinulle ja perheellesi paljon mukavia yhdessäolon hetkiä, iloista mieltä ja hyvää oloa.

Liikunnallisin kesäterveisin Laura ja Laura