LUONNON TERVEYSHYÖDYT
Vastaani tuli mielenkiintoinen Sitran julkaisema artikkeli (Sitra, 29.10.2024), jossa kerrottiin siitä, miten suuri vaikutus luonnolla on terveyteen. Tuo artikkeli herätteli omia ajatuksia niin paljon, että tahdon jakaa pienen tiivistelmän myös teille. Sattumalta olin jo aiemmin ilmoittautunut luontoterveyswebinaariin, jossa käsiteltiin osittain tätä samaa artikkelia.
Artikkelissa kerrotaan, että liikkuminen lähiluonnossa on oikea terveysteko, sillä suomessa on nyt ensimmäistä kertaa arvioitu, kuinka iso taloudellinen merkitys lähiluonnolla onkaan kansantautien torjunnassa. Tuore selvitys osoittaa, että Suomi voi saada luonnon avulla jopa satojen miljoonien eurojen vuotuisen hyödyn pelkästään masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen torjunnassa sekä astman lääkehoidossa.
Tutkimuksissa käy ilmi, että luontoon pääseminen edistää muun muassa mielenterveyttä sillä se suojaa masennukselta, lievittää stressiä ja parantaa mielialaa. Tieto on hyvin merkittävä, sillä mielenterveyden häiriöt aiheuttavat Suomelle arviolta 11 miljardin euron vuotuiset kustannukset inhimillisen kärsimyksen lisäksi. Nuorista jopa neljäsosa kärsii mielenterveyden häiriöistä.
Maaseudulla luonto on konkreettisesti lähempänä, mutta erilaiset luontoympäristöt, kuten kaupunkien lähimetsät ja viheralueet, auttavat myös ehkäisemään muun muassa sydän- ja verisuonitauteja sekä mahdollisesti hengityselinsairauksia, kuten astmaa ja allergioita. Luonnossa ei ole niin paljon saasteita, melua eikä liiallista kuumuutta. Se houkuttelee liikkumaan ja tarjoaa mahdollisuuden rauhoittumiselle. Myös suora kontakti maaperän tai kasvillisuuden hyödyllisiin mikrobeihin voi vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa.
Tämän kaiken perusteella, meistä jokaisen olisi hyvä suunnata kulkunsa säännöllisesti luontoon ja mikä sen parempi tapa kuin ottaa sinne mukaan koko perhe, jolloin terveyshyötyjen lisäksi perhesuhteet vahvistuisivat ja lasten luontosuhde saisi vakaamman pohjan, joka toivottavasti säilyisi heillä koko elämänsä ajan. Luontosuhteen kehittyminen alkaa lapsena, mutta tarvitsemme luontoa ympärillämme läpi elämän. Vahvistamalla luontoyhteyttä lisäämme terveyttä arkeemme.
Elämme melko kiireisessä arjessa, mutta uskon itse, että meiltä jokaiselta löytyy varmasti viikosta hetki aikaa poiketa metsään. Terveyshyötyjen saaminen ei tarkoita viikon vaelluksia tai pakollista hikiliikuntaa, vaan pelkkä rauhoittuminen, yhdessä puuhastelu ja maisemien katselu riittävät. Mieleeni on jäänyt eräs aiemmin tehty tutkimus, jonka mukaan jo 5 minuuttia metsässä kohentaa mielialaa ja 20 minuuttia laskee verenpainetta. (Metlan tutkimus, 2015)
Tämän löytämäni Sitran julkaiseman artikkelin innoittamana otin jo yhteyttä erääseen henkilöön, joka tietää asiasta varmasti hyvin paljon enemmän kuin minä. Hän lupasi kirjoitella meille tänne oman blogitekstin asiaan liittyen, joten sitä odotellessa heitä teille vielä pienen haasteen: