ELÄMÄ ON JATKUVAA UUDEN OPPIMISTA

Tommi Vartiainen iloitsee saatuaan mahdollisuuden kouluttautua uuteen ammattiin oppisopimuksella. Liikunnan alalle kouluttautuminen työssä oppimalla on oiva vaihtoehto perheelliselle hollolalaiselle. Lahden Reippaassa työskentelyn mahdollistavat vakuutusyhtiön ohella Hollolan kunta sekä Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu.


Tommi Vartiainen, 39, kertoo pelanneensa jalkapalloa lapsesta asti, samoin kuin jääkiekkoa.
”Jalkapallo jäi varsinaiseksi lajikseni noin 15-vuotiaana ajankäytöllisistä syistä. Jalkapalloa pelasin Reippaassa, Kuusysissä ja FC Lahden riveissä 25 ikävuoteen asti, kunnes selkäni sanoi itsensä irti. Peliurani lopettamiseen vaikutti myös diabeteksen puhkeaminen.”

Oman aktiivipelaajauran jälkeen Vartiainen on valmentanut ja saanut näin ollen jatkaa lajin parissa.

”Intohimo jalkapalloa kohtaan on edelleen vahva”, lahtelaislähtöinen hollolalainen korostaa.


”Mitä peliuran jälkeen?”

 

Peliuransa aikana Tommi Vartiainen ei ollut työelämässä, sillä hän halusi keskittää kaiken tarmonsa jalkapalloon.

”Mutta jo peliurani aikana tuli pohdittua, mitä sitten, kun aktiivipelaajan ura ennemmin tai myöhemmin loppuu.”

Peruskoulun jälkeen Vartiainen oli ehtinyt hankkia rakennusalan koulutuksen vuonna 2000.

”Tämä oli helppo siirtymä: raksahommia olin aina tehnyt, sillä olen tykännyt tehdä hommia käsilläni. Koulutuksen jälkeen päädyin raudoittajaksi. Se oli raskasta työtä, jossa työasennot eivät olleet selkäystävällisiä. Tätä työtä saatoin kuitenkin tehdä yhdeksän vuotta”, Vartiainen muistelee.


Saumatonta yhteistyötä eri tahojen välillä


PHLU tuli Vartiaiselle yhteisönä tutuksi, kun yhdessä ryhdyttiin ratkomaan Vartiaisen urasuunnitelmaa vuoden 2021 lopussa. Hänen uudelleenkoulutuksensa rahoittajana on vakuutusyhtiö.

”Hollolan kunta tukee omalta osaltaan oppisopimuskoulutustani; palkanmaksu tulee vakuutusyhtiön kautta. Työnantajille jää puolestaan maksettaviksi lomarahat ja muut työnantajamaksut. Tämän osalta Hollolan kunta tarjoaa rahallista tukeaan koulutukseni ajan”, Tommi Vartiainen kertoo.

”Selkäongelmieni vuoksi on olemassa fyysisiä rajoituksia sen osalta, mitä voin tehdä työkseni. Mutta, kun liikunnan parista mahdollisuus uudelleenkouluttautumiseen löytyi alkuvuodesta 2022, totesin heti, että mikä onkaan sen parempi vaihtoehto”, Vartiainen kertoo.

Oppisopimuspaikka Vartiaiselle löytyi Lahden Reippaasta. Vartiainen on kirjoilla myös FC Reippaassa, joka hoitaa hänen oppisopimuskoulutukseensa liittyviä kuluja puoliksi Lahden Reippaan kanssa.

”PHLU:n toimisto sijaitsee Urheilukeskuksessa samalla käytävällä Reippaan toimiston kanssa, joten yhteistyö seurojen välillä on luontevaa ja helppoa.”

Vartiaisen opiskelupaikkana toimii puolestaan Pajulahden urheiluopisto.

PHLU:n Työllisty hyvässä seurassa -hankkeen valmentajat ovat toimineet yhteydenpitäjänä eri tahojen välillä.

”Asiantuntijoina he osasivat kertoa heti alkuvaiheessa, miten urapolkuni kannattaa rakentaa. Lisäksi hankkeen valmentajat osasivat informoida eri tahoja oppisopimuskoulutukseni käytännön toteutuksen vaiheista.”

Hankkeen valmentajien kanssa Vartiainen kertoo pitävänsä yhteyttä säännöllisesti.

”Päivitämme tilannettani. Yhteydenpito hankkeen kokeneiden valmentajien kanssa on hieno juttu.”

PHLU:n hankkeen kautta kulkee Vartiaisen työssä oppimiseen liittyvä rahaliikenne.

”Kouluttautumiseni työssä oppimalla on näin ollen mahdollisimman helppoa kaikille osapuolille.”


Perhe-elämää, opiskelua ja jalkapalloa

 

Tommi Vartiaisen liikunnan alan koulutus alkoi tammikuussa 2022 ja se on suunniteltu 2,5-vuotiseksi kokonaisuudeksi.

”Samaan aikaan suoritan Eerikkilän urheiluopistossa jalkapallovalmennukseen liittyen UEFA A -valmentajantutkintoa. Kyseessä on yhden vuoden mittainen projekti. Tällä hetkellä elämäni on perhettä, koulua ja jalkapalloa. Vaikka tämä on hyvin hektistä aikaa, nautin joka hetkestä.”

Lahden Reippaassa Vartiainen toimii päävalmentaja Tommi Kautosen apuvalmentajana.

”Kautonen on mentorini, jolta voin ammentaa hyödyllistä tietoa oman toimintani kehittämiseen. Samalla autan aina tarvittaessa Reippaan toiminnanjohtajaa Olli Tynkkystä seura-arjen pyörittämisessä. Saan olla näköalapaikalla: näen päivittäin, miten jalkapalloseura pyörii hallinnollisesti. Tämä on loistava työpaikka koulun ohella saada olla mukana jalkapallon ja seuratoiminnan parissa.”

Lisäksi Vartiainen toteuttaa junioriseura FC Reippaalle valmennustreenejä.

”Haaveenani on löytää opintojeni jälkeen sellainen työpaikka, jossa työn ohella voisin jatkaa kouluttautumista liikunnan ja urheilun parissa.”

 

Teksti: Jarmo Mäkeläinen