Liikunnan aluejärjestöt edistivät suomalaisten liikkumista ja liikuntaa vuonna 2023 – kehysriihen suunnitellut leikkaukset huolestuttavat

16.4.2024

Liikunnan aluejärjestöt edistivät suomalaisten liikkumista ja liikuntaa vuonna 2023 – kehysriihen suunnitellut leikkaukset huolestuttavat

16.4.2024

PHLU:n Liikkumattomuuden ja paikallaanolon kustannukset ovat yhteiskunnalle vuosittain jo yli 4,7 miljardia euroa. Vähäinen fyysinen aktiivisuus altistaa useille yleisille sairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Koko maan kattavat Liikunnan aluejärjestöt toimivat merkittävänä voimana suomalaisten liikunnallisen elämäntavan kehittämisessä yli laji- ja kuntarajojen. Aluejärjestöjen perustehtävänä on edistää suomalaisten hyvinvointia liikunnan ja urheilun avulla.

– Aluejärjestöt osallistuivat aktiivisesti valtakunnallisen Liikkuvat-kokonaisuuden edistämistyöhön sekä alueellisiin ja kansainvälisiin kehittämishankkeisiin. Verkostojen avulla aluejärjestöt tuovat yhteen tärkeitä toimijoita, kuten kaupunkeja, kuntia ja hyvinvointialueita. Kaikkiin tilaisuuksiimme osallistui viime vuonna yli 200 000 henkilöä, toteaa Liikunnan aluejärjestöjen kollegion puheenjohtaja Aino-Maija Siren.

– Liikunnassa ja urheilussa ei olla pitkään aikaan eletty täysin valtionavun varassa, esimerkiksi liikunnan aluejärjestöjen vuosittainen tuki on alle 30 prosenttia niiden 16 miljoonan euron kokonaistulokertymästä. Se on kuitenkin se moottori, jolla arvokas terveyshaittoja ennaltaehkäisevä työ pidetään käynnissä ja mahdollistetaan 12 miljoonan euron lisäarvon saanti liikunnan kautta yhteiskunnalle, Siren lisää.

Aluejärjestöjen sydämen asiana liikkumisen ja elinvoimaisen seuratoiminnan edistäminen

Liikunnan aluejärjestöt vahvistavat seurojen elinvoimaisuutta, edistävät seurojen vastuullista toimintaa sekä lisäävät seuratoimijoiden osaamista. Lisäksi aluejärjestöt kouluttavat ja luovat verkostoja päivittäisen liikkeen lisäämiseksi alue- ja kuntatasolla. Vuonna 2023 panostettiin erityisesti jäsenyhteisöjen ja kohderyhmien tukemiseen.

– Ruohonjuuritaso on todella tärkeä. Suomalaisessa yhteiskunnassa liikunnan ja urheilun aseman kehittämisessä on monia haasteita, esimerkiksi liikkumattomuus ja urheiluseurojen tulevaisuus puhumattakaan kasvavista valtionavustusten leikkauksista. Kehysriihen suunnitellut lisäleikkaukset vaarantavat jo liikunnan ja urheilun kansalaistoiminnan, toteaa Suomen Liikunnan Alueiden kehityspäällikkö Heidi Pekkola huolestuneena ja toivoo päättäjiltä viisautta.

Liikunnan aluejärjestöt järjestivät vuoden 2023 aikana noin 20 600 tilaisuutta, joihin lukeutui muun muassa koulutus- ja kehittämistilaisuuksia seuratoimijoille, kuntatoimijoille ja yritysten henkilökunnalle. Tilaisuuksissa lisättiin osaamista ja valmiuksia liikunnan edistämiseen eri yhteisöissä.

Yhteistyöllä kohti liikkuvampaa Päijät-Hämettä

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (PHLU) on 16 kunnan alueella toimiva liikunnan ja urheilun kokoavana voima, yhteistyön rakentaja, palveluiden tuottaja sekä liikunnan ja urheilun etujen ajaja. Toiminnan painopisteitä ovat liikkeen lisääminen kaikissa ikäryhmissä, elinvoimaisen seuratoiminnan tukeminen, kuntayhteistyö ja vaikuttaminen. PHLU:n toimii alueellaan myös vahvana työllisyyspalveluiden tuottajana ja hanketoimijana.

Vuoden 2023 aikana PHLU:n eri toimintojen kautta tavoitettiin n. 20 000 henkilöä ja työllistettiin palkkatuella 204 henkilöä järjestöihin. PHLU:n valtionapu oli vuonna 210 000 euroa 20,08 prosenttia kokonaistulokertymästä. 

- PHLU:ssa pyrimme toimintamme kautta edistämään kuntalaisten aktiivista, osallistavaa ja liikuntasuositusten mukaista arkea niin varhaiskasvatuksessa, ala- ja yläkoulussa, 2. asteella, kuin myös työikäisten ja ikääntyneiden keskuudessa. Vaikutamme toiminnoillamme kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, sekä fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen. Lisäksi luomme mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa ja urheilua niin ohjatusti kuin omatoimisesti, toteaa PHLU:n aluejohtaja Mai-Brit Salo.  

Mai-Brit Salo nostaa esiin myös seuratoiminnan merkityksen ja tärkeyden.  Urheiluseurat ovat kuntien lisäksi merkittävimpiä liikuttajia. Meille PHLU:ssa on tärkeää, että alueemme urheiluseurat säilyvät elinvoimaisina ja seuratoimintaa ja palveluja on tarjolla jatkossakin kaikissa alueemme kunnissa. Teemme vahvasti työtä sen eteen.  Nyt näyttää valitettavasti siltä, että esitetyillä lisäleikkauksilla hallitus on ajamassa alas suomalaista liikuntaa ja urheilua sekä sen selkärankana toimivaa kansalaistoimintaa.

 


Avainluvut PHLU vuonna 2023:

Jäsenyhteisöjä: 237
Koulutustilaisuuksia: 110
Osallistujia koulutuksissa: 1 488
Sparraus- ja konsultointitapaamisia: 3 468
Osallistujia sparrauksissa: 5 378
Tilaisuuksia yhteensä: 4 928
Osallistujia tilaisuuksissa: noin 20 000 henkilöä
Palkkatukityöllistettyjä: 204 henkilöä
Palkkatukina ohjattiin järjestöihin: noin 1,8 euroa
Kokonaistulokertymä: 1 045 514 milj. euroa
Valtioapu: 210 000 euroa (20,08 % kokonaistulokertymästä)


Avainluvut vuonna liikunnan aluejärjestöt vuonna 2023:
Jäsenyhteisöjä: 2 655
Koulutustilaisuuksia: 3 381
Osallistujia koulutuksissa: 38 045
Sparraus- ja konsultointitapaamisia: 6 555
Osallistujia sparrauksissa: 15 686
Tilaisuuksia yhteensä: 20 584
Osallistujia tilaisuuksissa: 202 469
Liikevaihto: 16 miljoonaa euroa


Lisätietoja:

Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry, PHLU
Mai-Brit Salo, aluejohtaja, maippi.salo(at)phlu.fi, Puh. 040 836 7766

Liikunnan aluejärjestöt, aluekollegion puheenjohtaja,
Aino-Maija Siren, aino-maija.siren(at)plu.fi, Puh. 040 026 8761, www.liikunnanaluejarjestot.fi

Suomen Liikunnan Alueet ry, kehityspäällikkö,
Heidi Pekkola, heidi.pekkola(at)alueet.fi, Puh. 040 130 4530, www.suomenliikunnanalueet.fi/