Yhdistyksemme kannalta elintärkeää yhteistyötä

Lahden FK-kerhon kotiradalla Pippossa on järjestetty vuosikymmenten saatossa niin kansallisia kuin kansainvälisiäkin karting-tapahtumia. Rata on nykyään nimeltään Valtteri Bottas Racepark, Lahdessa kuljettajauransa aloittaneen Valtteri Bottaksen mukaan. Kuva: Paavo Salonen

Lahden FK-kerho on tehnyt tuloksellista yhteistyötä Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n työllistämishankkeiden kanssa jo vuosikausien ajan. Karting-autoiluun erikoistuneen nuorisoyhdistyksen toiminta nykyisessä muodossaan ei olisi mahdollista ilman PHLU:n tarjoamaa työllistämisapua. 

- PHLU:n työllistämishanke on meidänkaltaisen yhdistyksen ainoa mahdollisuus saada työntekijöitä ratatoimintaamme. Ilman hanketta työllistämiskulumme nousisivat ylitsepääsemättömän suuriksi.  
Sekin on meidän kannaltamme mahdollisimman edullista ja helppoa, että PHLU:n hanketyöntekijät hoitavat meidän puolestamme kaiken työllistämiseen liittyvän byrokratian sekä työntekijöiden palkanmaksun, toteaa Lahden FK ry:n puheenjohtaja Risto Salonen. 

Työpaikkoja työttömille ja elinvoimaa yhdistyksille

Lahden FK-kerhon toiminnassa on ollut PHLU:n välityksellä palkattuja työntekijöitä 2000-luvun alkupuolelta lähtien.  
- Työllistämishankkeiden avulla pitkäaikaistyöttömät ovat saaneet meiltä hyvän työpaikan ja me olemme vastaavasti saaneet kerhotoimintamme kannalta elintärkeitä työntekijöitä, jotka huolehtivat rata-alueemme kunnossapidosta, Risto Salonen kertoo. 
Salosen mukaan Pippon rata-aluetta ja sen yhteydessä sijaitsevaa kiinteistöä ei olisi mahdollista pitää kunnossa pelkästään talkoovoimin.  
- Työllistettyjen ansiosta toiminta radalla on pyörinyt hyvin ja suorituspaikat ovat pysyneet kunnossa.  
Tätä nykyä Lahden karting-radan yhteydessä toimivaa kahvilaa pyörittää oman yrityksensä kautta henkilö, joka oli aiemmin työllistettynä PHLU:n hankkeen kautta.  
- Olemme olleet tähän ratkaisuun todella tyytyväisiä. Kahvila on hyvin toimiva palvelu radan käyttäjille. Kahvilayrittäjä hoitaa samalla myös ratamaksujen keräämisen harrastajilta, Salonen mainitsee. 

Pippo aktivoi nuoria mielekkään harrastuksen pariin 

Vuonna 1977 perustetun Lahden FK ry:n tarkoituksena on yhdistää Lahden seudun karting-autoilun harrastajat ja kilpailijat, ohjata nuoria mielekkään harrastuksen pariin sekä vahvistaa moottoriurheilusta innostuneiden yhteishenkeä erilaisin tapahtumin.  
- Harrastajamme ovat pääosin alaikäisiä nuoria, jotka tarvitsevat harrastukseensa mukaan vähintään yhden huoltajan. Seurassamme on tällä hetkellä 220 jäsentä, jotka tarjoavat opastusta harrastuksen aloittamiseen ja kaluston hankintaan, kertoo yhdistyksen puheenjohtajana vuodesta 2012 toiminut Risto Salonen. 
Salonen tuli aikoinaan FK-kerhon toimintaan mukaan poikansa harrastuksen myötä. 
- Karting-ratamme toiminta on aktiivista huhtikuusta lokakuun loppuun asti. Toimintaamme määrittelee ympäristölupa, Salonen mainitsee.  
Kujalan Pippossa sijaitseva karting-rata on Suomen suosituimpia ratoja. Kansainvälisten kilpailujen vaatimukset täyttävä rata valmistui pääasiassa talkoovoimin jo vuonna 1980. SM-kilpailujen lisäksi Lahdessa on järjestetty muun muassa kartingin Pohjoismaiden mestaruuskilpailu vuonna 2003. Pippon radalla on uransa aloittanut myös nykyinen F1-kuljettaja Valtteri Bottas. 
- Pippo on alueena aivan loistava varsinkin nyt, kun moottoritie ja Kujalan ramppi valmistuivat ja saimme vihdoin solmittua Lahden kaupungin kanssa 15 vuoden mittaisen vuokrasopimuksen. Tämä takaa toimintamme jatkumisen nykyisellä paikallaan, Salonen toteaa.  

Jos vain korona suo... 

Korona-ajan rajoitustoimet ovat vaikuttaneet luonnollisesti myös Lahden FK-kerhon toimintaan.  
- Viime keväänä kaikki tapahtumamme jouduttiin perumaan ja tämä vaikutti rajusti seuramme tulorakenteeseen. Onneksi pystyimme kuitenkin pitämään ratamme avoinna, sillä meidän tapauksessamme kyse on yksilöurheilusta. Keväällä ratamme pystyttiin pitämään rajoitetusti avoinna yhdistyksemme jäsenille ja kesäkuussa saatoimme avata radan myös muille harrastajille, Salonen muistelee.  
Täksi kaudeksi Lahden FK-kerhon kalenteriin on merkittynä muutamia tärkeitä tapahtumia. 
- Syyskuun alussa Lahdessa olisi tarkoitus järjestää kartingin SM-kilpailut ja sitä ennen elokuussa olisi ohjelmassa kaksi muuta isompaa kilpailua. Toivottavasti koronatilanne on kesään mennessä helpottunut, jotta voimme järjestää nämä odotetut tapahtumat, Salonen sanoo toiveikkaana. 


Teksti: Jarmo Mäkeläinen