KILPASUUNNISTAJAN VERI VETI VALMENNUKSEN PARIIN

Meidän seuramme on tosi yhteisöllinen. Teini-ikäisenä olin paljon tekemisissä minua kymmenen vuotta vanhempien suunnistajien kanssa. He ottivat minut siipiensä suojiin. Vahvan yhteisöllisyytemme ansiosta Lahden Suunnistajat -37 valittiin Suomen Urheilugaalassa vuoden 2019 urheiluseuraksi, Aleksi Anttolainen kertoo.

Aleksi Anttolainen on suorittanut oppisopimuksella valmentajan ammattitutkinnon Liikuntakeskus Pajulahdessa. Oppisopimuksen mukaista työtä Anttolainen on tehnyt nuorisovalmentajana Lahden Suunnistajissa. Käytännön järjestelyt palkanmaksuineen on hoitanut Liikunnalla tukea työelämään -hanke.

- Kun aloitin oppisopimuskoulutuksen kaksi vuotta sitten, kaikki käytännön järjestelyt hoituivat luontevasti Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n, Liikuntakeskus Pajulahden ja Lahden Suunnistajien toimivan yhteistyön kautta. Työstäni Lahden Suunnistajien nuorisovalmentajana olen saanut sopimuksemme mukaista palkkaa Liikunnalla tukea työelämään-hankkeen kautta. Yhteistyömme on sujunut alusta asti hyvin, Aleksi Anttolainen kertoo.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lupaava suunnistaja tienristeyksessä

Lahdessa esikouluikäisestä asti asunut Aleksi Anttolainen kertoo harrastaneensa lapsuudessaan monia eri lajeja.
- Ensikipinä suunnistukseen syttyi jo pikkupoikana, kun äitini vei minut suunnistuskouluun. Toden teolla aloin panostaa suunnistukseen 16-17-vuotiaana. Viimeisenä juniorivuotenani saavutin ensimmäiset SM-kultamitalini ja junioreiden MM-kisoissa sijoituin neljänneksi, Anttolainen muistelee. 
Varusmiespalveluksensa kilpasuunnistaja suoritti vuosina 2012-13 Urheilukoulussa Lahden Hennalassa.
- Nuorempana olin ajatellut, että hakeudun opiskelemaan ja töihin jollekin muulle alalle kuin liikunnan ja urheilun pariin. Halusin pitää harrastuksen vain harrastuksena. Siksi hakeuduin armeijan jälkeen opiskelemaan matematiikkaa Jyväskylän yliopistoon.
- Matematiikka on ollut minulle aina helppoa. Mutta, kun matematiikan opiskelu yliopistossa ei vastannutkaan odotuksiani, päädyin opiskelemaan tietojärjestelmätieteitä. Vuoden verran tietojärjestelmätieteitä opiskeltuani totesin, että tämäkin opiskelu oli sellaista väkisin puurtamista. Se ei tuntunut mielekkäältä, Anttolainen kertoo.

Intohimoisesta harrastuksesta tuli ammatti

Palattuaan Lahteen vuonna 2016 Anttolainen teki Lahden Suunnistajien kanssa sopimuksen, jonka pohjalta hän alkoi valmentaa lahtelaisseuran nuorten ryhmää työskennellen seurassa puolipäiväisenä palkollisena. 
- Työni nuorten parissa tuntui heti hyvältä. Sain hankittua toimeentuloa itselleni mielekkäässä työssä ja samalla saatoin panostaa omaan urheilu-uraani. Veri veti vahvasti liikunnan ja urheilun pariin, Aleksi Anttolainen toteaa.
Oppisopimuskoulutusvaihtoehtoa Anttolaiselle suositteli opettajana Liikuntakeskus Pajulahdessa työskentelevä Virpi Remahl, joka toimii myös Lahden Suunnistajien hallituksessa.
- Intohimonani on ollut päästä valmentajaksi, joten innostuin kovasti, kun selvisi, että valmentajan ammattitutkinnon voi suorittaa oppisopimuksella. Näin ollen kaikki palaset loksahtivat paikoilleen, Anttolainen kertoo.

Käytännönläheistä työssä oppimista
Oppisopimuskoulutuksessa pääosa opinnoista järjestetään käytännön työtehtävissä työpaikalla. Koulutusta täydennetään tietopuolisilla opinnoilla. 
Valmentajan ammattitutkinto perustuu pitkälti työpaikalla annettaviin näyttöihin. Näin ollen oppisopimusopiskelijalla on oltava työpaikka urheiluseurassa.
- Kahden vuoden mittaiseksi räätälöity koulutukseni on ollut hyvin käytännönläheistä. Myös lähiopetusjaksot Pajulahdessa ovat olleet antoisia. Olen saanut keskustella hyvin monien eri lajien valmentajien ja asiantuntijoiden kanssa. Heiltä olen saanut aivan uusia ajatuksia ja oivalluksia, Anttolainen kiittelee.
Ammattitutkintoon tähtäävä oppisopimuskoulutus on Anttolaisen mukaan oiva vaihtoehto nuorelle, joka oikeasti tuntee tiettyä alaa ja työtä kohtaan palavaa intohimoa.
- Silloin, kun pääsee sellaisen toiminnan pariin, josta todella nauttii, asiat on helppo toteuttaa mahdollisimman hyvin. Kyllä sen näkee ihmisestä heti, kun hän saa tehdä sellaista työtä, josta todella tykkää.
- Minäkin saan nyt työskennellä ja kehittyä osaajana omassa elementissäni. Hetkeäkään en ole katunut sitä, että lopetin teoriapainotteiset yliopisto-opintoni, Anttolainen painottaa.


Tulevaisuuden suunnitelmia
 Valmentajan ammattitutkinnon suorittamisen myötä Aleksi Anttolaisen toimenkuva Lahden Suunnistajien toimistolla Tapanilan hiihtomajalla on laajentunut.  
- Nuorten ryhmän valmentamisen ohella olen vähitellen ottanut seuramme nuorisovalmennuspäällikön roolia. Toivottavasti saamme virallistettua roolini ensi vuoden alussa. 

Anttolaisella on edelleen kova halu kehittää omaa valmennusosaamistaan ja samalla koko urheiluseuratoimintaa.

- Valmentajan ammattitutkinnon myötä voin jatkossa hakeutua maisterivaiheen opintoihin Jyväskylän yliopistoon, Anttolainen mainitsee.
Valmentamistyön ohella 27-vuotias lahtelainen aikoo panostaa täysillä myös omaan urheilu-uraansa kilpasuunnistajana.
- Kestävyysurheilijana olen nyt parhaassa iässäni. Viime syksynä saavutin miesten arvokisamatkalla SM-pronssia. Hyvänä treeni- ja valmennusapuna minulla on Juha Sorvisto, joka työskentelee fysiologina Pajulahdessa. Häneltä löytyy valtavasti osaamista, Anttolainen sanoo.          
Teksti: Jarmo Mäkeläinen