Lahtelaisia urheiluseuroja kokoontui seurafoorumiin 14.11.2017 avaamaan keskustelua seurojen tilasta.

20.11.2017


Urheilukeskukseen kokoontui edustajia 21:stä eri seurasta. Esiintyjät sekä muiden urheiluseuroja lähellä olevien tahojen edustajat mukaan lukien, paikalla oli 45 asiasta kiinnostunutta. Tämä antaa uskoa siihen, että tämän tyyppinen seurayhteistyön avaus oli tarpeen.

Tapahtumassa puheenvuoroja käyttivät yritysmaailman edustajana Pär-Gustaf Relander/Polttimo Group, tuoden näkemyksensä mm. siihen miten yhteistyötä yritysten kanssa kannattaa rakentaa. Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu toi kaupungin organisaation tervehdyksenä lupauksen siitä, että organisaatio ottaa koppia ja on mukana rakentamassa urheilullista Lahtea seurojen tukena. Lahden ammattikorkeakoulun lehtori Tatu Saarinen informoi LAMK:in uudesta opiskelijapolusta, jossa opiskelun ja urheilun yhdistäminen on jatkossa Lahdessa entistä yksinkertaisempaa.  Lahden kaupungin tapahtumapäällikkö Inkeri Määttä toi tietoa vuosittaisesta koululaistapahtumasta, jossa seuroille tarjolla toiminnallista esilläoloa. ESS:n toimituspäällikkö Juha Honkonen esitteli Meidän juttu –palstaa seurojen esillä olon kanavana. Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilun Kustaa Ylitalo valaisi seuratoiminnan tilannetta valtakunnallisesti ja alueellisesti.

Seuroille tekemässämme ennakkokyselyssä, aito huoli seuratyön jatkuvuudesta vapaaehtoistyön haasteellisuuden vuoksi, sekä jäsenmäärän väheneminen ja kustannusten kohtuullistaminen, nousi esiin  vahvasti. Kyselyä käytiin läpi seurafoorumissa. Yhteistyölle liputettiin, jota osoittaa myös kommentti kyselystä "Seurayhteistyö on suuri mahdollisuus, jossa uhat ovat omassa päässä."  Toivomme tilaisuudesta jääneen ajatuksia ja kysymyksiä siitä, mitä voisimme yhdessä näiden asioiden eteen tehdä, jotta voisimme aidosti pitää kotikaupunkiamme urheilukaupunkina.

Keväällä pidämme työpaja -tyyppisen tilaisuuden, jossa jo otetaan esiin konkreettisia yhteistyötapoja ja keinoja. Päästämmekö irti, jo ehkä kangistuneistakin toimintamalleistamme, yhteisen edun hyväksi ja avaisimme rohkeasti uusia, yhteistyön toteuttamiseksi.

Oli hienoa kuulla kaupunginhallituksen puheenjohtaja Komun puheenvuorossa, että aidon yhteistyökumppanuuden eteen liputetaan myös Lahden kaupungin organisaatiossa. Lahti olemme me kaikki. Yhteistyö sivistyksen kanssa on seuroille erittäin tärkeää. Koulumaailman avautuminen yhä suuremmassa roolissa seuratyölle ja urheilulle olisi erittäin tervetullutta. Urheilukaupunki tarvitsee urheiluseuroja sekä kouluja ja päiväkoteja tiiviiseen yhteistyöhön, lainkaan unohtamatta yritysmaailmaa ja oppilaitoksia. Myös aikuisikään ehtineiden terveysliikunnan rooli tulee tulevaisuudessa entisestään kasvamaan ja siinä avautuu myös monenlaisia yhteistyötapoja olla mukana.

Yhteenvetona foorumista; perustetaan ohjausryhmä, joka vie asioita eteenpäin. Ryhmään kuuluisi edustajia seuroista, Lahden kaupungin organisaatiosta, mediasta ja yritysmaailmasta. Päijät-Hämeen Liikunnalla ja Urheilulla on vahva rooli.

Siispä vahvuuksien kautta ja ratkaisuja etsien eteenpäin.

Tästä on hieno jatkaa.

Työryhmä:
Virpi Hurri
Nate Nurminen
Erkki Raita
Arto Viljanen
Kustaa Ylitalo

Työryhmän yhteyshenkilöt ja lisätiedot:
Virpi Hurri, virpi.hurri@gmail.com, 040 756 7776
Kustaa Ylitalo/PHLU, kustaa.ylitalo@phlu.fi, 040 839 0446